Kanal Tedavisine İhtiyacımız Olduğunu Nasıl Anlarız?
Diş kayıplarını önlemek için en önemli tedavilerden biri olan kanal tedavisine ihtiyaç duyduğumuzu nasıl anlarız? Zamanında teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığı ağız ve diş sağlığında, tedavinin gecikmesi halinde dişlerin kaybedilme tehlikesi ortaya çıkar. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, kanal tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Kanal Tedavisine İhtiyacımız Olduğunu Nasıl Anlarız?
Vücudumuz, sorunlarla ilgili olarak bize sürekli sinyaller gönderir. Bu sinyalleri tanımak ve gerektiği anda sağlık kuruluşlarına başvurmak, hastalığa yakalanmadan sorunların giderilmesini sağlar.
Eğer yeme içme sırasında sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet yaşamaya başladıysanız, çiğneme sırasında ağrı hissediyorsanız bu durum kanal tedavisine ihtiyacınız olduğu anlamına gelebilir. Özellikle geceleri sebepsiz yere başlayan diş ağrısı, dişin yakınındaki lenf düğmelerinde hissedilen ağrı ve dişlerdeki renk değişiklikleri sağlığınız hakkında vücudunuzun verdiği tehlike alarmları olabilir. Bu belirtileri gözlemlediğiniz anda geç kalmadan bir ağız ve diş sağlığı merkezine başvurmanız gerekir.
Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Dişinizde derin bir çürük oluşumu söz konusu ise veya dişiniz herhangi bir darbe sonucu travmaya uğrayarak çatladıysa, bakteriler pulpa dokusu içerisinde üremeye başlar. Bu durum tedavi edilmediği taktirde bakteriler tehlikeli enfeksiyonlara ve diş apsesine yol açar. Pulpa dokusunun ölmesi kısa zaman sonra kemik ve diş kayıplarına neden olur.
Dolgu Mu Daha İyi Çözüm Yoksa Kanal Tedavisi Mi?
Dolgu uygulanan dişler teknik olarak halen daha canlı dişlerdir. Dolgu işlemi sonrasında diş daha sağlam hale gelir. Ancak kanal tedavisi sırasında dişlerde bulunan tüm sinirler çıkartılmaktadır. Diş hekimliğinde temel amaç, hastanın doğal dişlerini mümkün olduğunca uzun süre korumaktır. Çürüklerin ve enfeksiyonun derinleştiği vakalarda kanal tedavisi uygulanır. Sadece dolgu ile diş sağlığının korunabileceği vakalarda dolgu tercih edilir. Tüm tedaviler kişinin özel durumları, sorunları ve ihtiyaçları doğrultusunda kişiye özgü şekilde planlanıp, uygulanır.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kişinin gereksinimlerine göre kanal tedavisinin uygulanma süresi değişkenlik gösterebilir. Çoğunlukla tek seansta tamamlanan tedavi bazı durumlarda ekstra seanslar gerektirebiliyor. Eğer sorunlu dişteki enfeksiyon ileri boyutlara ulaşmış ve çevre kemik dokularına da etki etmişse iki veya üç seans sürebilmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İlk olarak diş hekimi detaylı bir muayene gerçekleştirir. Tedavideki ilk adım sorunlu dişin anestezi ile uyuşturulmasıdır. Diş çürümüşse ilk olarak temizlenir. Sonrasında sinirlerin yer aldığı bölgeye erişebilmek için diş kuron bölgesinden açılır. Röntgen çekilerek kanalın uzunluğu saptanır. Pulpa dokusu temizlenir ve kök kanalları bakterilerden temizlenir. Son aşamada çevre dokularla uyumlu bir dolgu malzemesi ile dolgu işlemi gerçekleştirilir.
Kanal Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Hayır. Günümüzde kullanılan çağdaş anestezi teknikler, hastanın tedavi sırasında hiçbir acı ve ağrı hissetmemesini, konforlu bir tedavi deneyimi yaşamasını sağlar. Tedavinin sonrasında işlem uygulanan dişte minik bir hassasiyet yaşanabilir. Bu durumlara karşı diş hekiminizin tavsiyelerine uyabilir ve önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığınız hakkında faydalı bilgilere erişmek için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’un blog sayfasını takip edebilirsiniz.