Genç Yaşta İmplant Yaptırılır Mı? İmplant Tedavisi Kaç Yaşında Yapılır?
İmplant tedavisi kaç yaşında uygulanır sorusunun kesin ve genel geçer bir cevabı yoktur. Zira bir insana implant tedavisi uygulanmasının birinci koşulu, kişinin kemik gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Kemik gelişimi tamamlanan bir birey, her yaşta implant tedavisine başvurabilir. Yani genç yaşta da implant tedavisi yaptırılabilir. Kemik gelişimi tamamlanmadan uygulanan implant tedavisinin sonrasında gelecekte implant dişlerin kaybedilmesi riski mevcuttur. Adana’nın başarılı diş kliniklerinden Özel Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, genç yaşta implant yaptırmak hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
İmplant uygulamasında yapay diş köklerinin yerine, çene kemiğine vidalar yerleştirilir. Kemik gelişimi tamamlanmayan birine implant uygulandığında çene kemiğinin yapısı zaman içerisinde değişim geçirir. Bu da uzun vadede implant dişin, kişinin ağız dokusu ile uyumunu kaybetmesine neden olabilir.
18 Yaş Altı Hastalara İmplant Uygulanır Mı?
Yazımızın başlangıcında da vurguladığımız gibi bir insana implant uygulanabilmesinin temel koşulu, kemik gelişiminin tamamlanmasıdır. 18 Yaş altı hastalara implant uygulanmaz gibi kesin bir yargıda bulunmak mümkün değildir. Ancak erkek çocuklarında kemik gelişimi sürecinin 17 – 18 yaşına kadar devam ettiği bilinmektedir. Yani genç yaştaki birine implant tedavisi uygulamaya karar verirken çene kemiğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Kız çocuklarının anatomisi incelendiğinde büyüme hızlarının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yani genç kadınlar implant tedavisi için daha elverişli olarak değerlendirilebilir. Ancak yine de fiziksel ve radyolojik tetkiklerle kemik gelişimi incelenerek karar alınmalıdır.
Neden Genç Yaşta İmplant Tedavisine İhtiyaç Duyulur?
İmplant tedavisi temel olarak diş kayıplarını telafi etmek için kullanılır. Genç bireyler de en az yetişkin ve ileri yaştaki bireyler kadar diş kaybı riski ile karşı karşıyadır. Genç yaşta uygulanan implant tedavisinin temel nedenlerini sıralamamız gerekirse:
İlk olarak travmalardan kaynaklı yaşanan diş kayıplarını saymamız gerekir. Darbeye bağlı yaşanan diş kırılmalarının sonrasında, kişinin doğal dişi kullanılamayacak bir duruma gelirse implant tedavisi uygulanabilir.
Ağız ve diş bakımı konusunda gereken hassasiyeti göstermemek, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi gençlerde de diş çürüklerine yol açar. Çürüyen ve tedavisi mümkün olmayan dişler çekildikten sonra implant tedavisi uygulanabilir.
Bunun dışında farklı hastalıklardan dolayı, erken yaşta diş kayıpları yaşanabilir. Bu gibi durumlarda da genç yaşta implant tedavisine başvurulabilir.
Genel olarak ileri yaşlarda başvurulan bu tedaviyi genç yaşta uygulamanın önünde herhangi bir engel bulunmaz. Kemik gelişimi tamamlanan ve bu tedaviye ihtiyaç duyan kişiler güvenle implant tedavisi yaptırabilir.
Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin implant uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.