Anasayfa Medya Blog Çocukluk Dönemi Diş Yaralanmalarına Dikkat!

Çocukluk Dönemi Diş Yaralanmalarına Dikkat!

Çocukluk Dönemi Diş Yaralanmalarına Dikkat!

İnsan hayatının en hareketli dönemi olan çocukluk evresinde karşılaşılan kimi tatsız olayların sonuçları sonraki yıllarda ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de erken yaşlarda fark edilmeyen ağız ve diş yaralanmalarıdır. Küçüklükte yaşanan ağız ve diş yaralanmaları ilerde bir takım sağlık sorunlarına yol açıyor.

İhmal Edilmemeli

Hareketli bir yaşam tarzına sahip çocuklarda spor aktiviteleri, düşme, çarpma veya benzeri sebeplerden ağız ve diş yaralanmaları meydana gelebilir. Basit gibi görünen ve çoğu kez de önemsenmeyen bu tür yaralanmaların tedavisinde geç kalınabilir. Hâlbuki ağız ve diş sağlığında temizlik kadar yaralamalara bağlı olası çatlaklar, çürükler veya kök kırılmalarının da ihmal edilmemesi gerekiyor. Zamanla ağrıya veya dişte renk değişikliğine sebep olan bu olumsuzluklara yönelik tedbirler de elden bırakılmamalıdır.

Erken Tedavi Önemli

Küçük yaşlardaki kimi travmalar gibi ağız ve diş yaralanmalarının da gelecekte bireyin üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle çocukların kalıcı dişlerinin gelişim evresinde meydana gelen yaralanmalarda daha dikkatli olunmalıdır. Bir ağız veya diş yaralanması halinde kısa sürede diş hekimine başvurmak önemlidir.

Sorunlara Yol Açabilir

Aksi halde erken yaşta tedavi edilemeyen dişler uzun vadede estetik ve fonksiyonel sorunları beraberinde getirebilir. İleride protezler veya implantlar gibi daha karmaşık ve maliyetli tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca dişlerde kayma, ısırma, konuşma, çene eklemi hastalıkları ve estetik benzeri bir dizi problemi de ortaya çıkabilir.

Önlem Alınmalıdır

Ağız ve diş yaralanmalarının önüne geçmek için bazı önlemler alınmalıdır. Özellikle sportif faaliyetler sırasında ağız koruyucu kullanımı yararlı olacaktır. Ağız koruyucular çocuğun dişlerine gelebilecek darbeleri engelleyerek yaralanma riskini azaltır. Ayrıca çocukta emekleme döneminden itibaren düşme veya kazalara karşı dikkatli olunmalıdır. Onların gelişimlerini sağlayan oyun ve aktiviteleri için daha güvenli alanlar oluşturulmalıdır.

Erken Yaşlarda Başlıyor

Unutulmamalıdır ki; ağız ve diş sağlığı bakım alışkanlığı erken yaşlarda başlamalı. Küçük yaşta edinilen bu disiplin bütün bir yaşam boyu sürdürülebilir. Bu yüzden ebeveynlerin çocuklarına sabah ve akşam diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaları gerekir.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü