Anasayfa Medya Blog Diş Gıcırdatmanın (Bruksizm) En Önemli Nedeni: Stres

Diş Gıcırdatmanın (Bruksizm) En Önemli Nedeni: Stres

Diş Gıcırdatmanın (Bruksizm) En Önemli Nedeni: Stres

Diş sıkma veya diş gıcırdatma olarak da bilinen bruksizm ağız ve diş sağlığı açısından son derece tehlikeli bir rahatsızlık. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlıklarının neden olduğu aşınmalar zaman içerisinde doğal dişlerimizi tümüyle kaybetmemize neden olabilir. Diş gıcırdatma vakaları değerlendirildiğinde, rahatsızlığın altında yatan en önemli nedenin yüzde 90 oranında stres düzeyi olduğu görülüyor. Diş sıkmasına karşı eklemlere yük bindirmemek veya farmakolojik tedavi seçeneklerini değerlendirmek gerekiyor. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum diş gıcırdatmasının (Bruksizm) nedenlerini ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

Son dönemde ülkemizde ciddi artış gösteren diş sıkma ve gıcırdatma sorunu, hem çocuklarda hem de ileri yaşlarda görülebiliyor. Vakaların yüzde 90’lık bir bölümü yoğun stresten kaynaklanıyor. Bununla birlikte bazı diş sıkması vakalarının merkezi sinir sistemini uyaran herhangi bir rahatsızlıktan da kaynaklanabileceği biliniyor. Down Sendromu, Serebral Palsi, Epilepsi, Parkinson, yetersiz beslenme veya sindirim sistemi hastalıkları da bruksizme (diş gıcırdatmaya) neden olabiliyor.

Stres düzeyini arttıran hiperaktivite, tedirginlik, endişe gibi sorunlar diş sıkma vakalarını arttırıyor. Bazı durumlarda kötü yapılmış protezler, yüksek yapılan dolgular gibi etkenler de diş sıkmasına neden olabiliyor.

Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş gıcırdatma rahatsızlığının tedavisinde ilk adım hastanın eklemine yük bindirmesini ve zorlamasını engellemek. Şeffaf plaklarla bu sorunun önüne geçmek mümkün… Gece kullanılan ve hastadan birebir ölçü alınarak kişiye özel üretilen bu plaklar geceleri kullandığında diş sıkmanın önüne geçiyor.

Şeffaf plaklar haricinde bir diğer tedavi yöntemi de farmakolojik tedavidir. Hasta kas gevşetici veya eklem splinti kullanarak bruksizmin önüne geçilebilir. Eklem splinti ortodontik tedavi kapsamına girer. Hastanın dişlerindeki çapraşıklıklar bu yolla giderilebilir.

Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Hangi Yaş Aralığında Görülür?

Çocukluk evresinde başlayabilen bu rahatsızlık ilerleyen yaşlarda yetişkinlik döneminde daha sık görülüyor. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar diş gıcırdatmaya yatkınlar. Kötü yapılmış protez veya dolgu tedavileri ile stres faktörü yetişkinlik döneminde ortaya çıkan diş sıkması rahatsızlıklarının en önemli nedenleri arasında.

Siz de diş sıkması ve diş gıcırdatma şikayeti yaşıyorsanız Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’a başvurabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü