Anasayfa Medya Blog Diş İltihabı Tedavisi İhmale Gelmez

Diş İltihabı Tedavisi İhmale Gelmez

Diş İltihabı Tedavisi İhmale Gelmez

Diş kökü iltihabı; diş içindeki yumuşak dokuların (pulp) enfekte olması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, diş kırığı, diş dolgusu, şeker ağırlıklı beslenme, sigara kullanımı, yetersiz ağız hijyeni ya da travma gibi nedenlerle bu yapıların bütünlüğü bozulduğunda iltihap riski oluşur. Zararlı bakteriler kaynaklı enfeksiyonun diş köküne yayılmasıyla apse meydana gelir. Her yaş grubunda görülebilen diş kökü iltihabı tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş kökü iltihabı bulguları; şiddetli ağrı, ağızdan gelen kötü koku, akıntı, dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı duyarlılık, yüzde şişme, yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, yutkunma, lenf bezi şişmesi, ağız açmada güçlük ve çiğnemede zorluk şeklinde sayılabilir.

Diş İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir ve dokuların enfeksiyonuna neden olan diş iltihabı tedavisi ihmal edilmemeli. Diş ağrısı veya benzeri hassasiyetler geliştiğinde mutlaka bir diş hekimine başvurulmalı. Tedavi hastanın genel durumuna göre farklılık gösterebilir. İltihaplı alanın boşaltılması ve enfeksiyonun sterilize edilmesini hedefleyen tedavi yöntemleri ise şunlardır;

Antibiyotik Kullanımı

Diş kökü iltihabının tedavisinde antibiyotikler sık sık kullanılır. Hekimler bu ilaçları enfeksiyonu kontrol altına almak ve ağızda yayılmasını engellemek için önerir.

Diş Çekimi Önerilebilir

Farklı tedavi uygulamalarıyla kurtarılamayan iltihaplı dişler için ‘çekim’ seçeneği gündeme gelebilir. Hekim gerek duyduğunda diş çekilir ve apse boşaltılır.

Kanal Tedavisi Yapılabilir

Dişin en iç tabakası olan pulpa (sinir damar paketi) tabakası; enfeksiyon, travma ve ilerlemiş derin çürük gibi nedenlerle hasar görür. Böyle durumlarda kök kanal tedavisi yapılır. Bu tedavi metoduyla; dişin içindeki enfekte hasarlı yumuşak dokular temizlenir. Daha sonra dişin pulpa odası ve kök kanalları özel dolgu maddeleriyle kapatılır.  

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü