Anasayfa Medya Blog Engelli Bireyler İçin Diş Tedavisi ve Anestezi

Engelli Bireyler İçin Diş Tedavisi ve Anestezi

Engelli Bireyler İçin Diş Tedavisi ve Anestezi

Günümüzde engelli bireylerin diş tedavisi genel anestezi veya sedasyon uygulanarak güvenli şekilde gerçekleştirilebiliyor. Hasta odaklı tedavi yaklaşımı ile hareket eden Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum engelli bireylerin diş tedavisi ve anestezi uygulamaları hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Genel Anestezi

Hastanın geçici olarak bilincini kapayıp, duyu fonksiyonlarının ortadan kaldırılmasına genel anestezi adı verilir. Genellikle narkozla eş anlamlı gibi kullanılsa da narkoz etkisinde hastanın bilinci tümüyle kaybolmaz. Yalnızca duyarlılığı ortadan kaldırılır ve uyuşma sağlanır. Anestezi etkisinde gerçekleştirilen operasyonlarda hasta, tedavi boyunca anestezi uzmanı tarafından gözetim altında tutulur. Bu süreçte hastanın kan basıncı, kalp ritmi ve hızı, oksijen saturasyonu, anestezik ajanların konsantrasyonu takip edilir. Tedavi tamamlandığında anestezi ilaçları kesilir ve hasta uyandırılır. Ağrı kesiciler kullanılarak operasyon sonrasında hissedilecek ağrı kontrol altına alınır. Anestezi, diş tedavisine karşı korku hisseden, engelli bireylerin tedavisini hem hasta hem de ağız ve diş cerrahı açısından son derece konforlu hale getirir.

Hasta genel anestezi etkisi altındayken ağrı hissetmez. Tedavi sürecini aksatacak hareketler yapamaz. Çevresinde olup bitenlerin farkına varamaz. Anestezi etkisi altındayken olanları hatırlayamaz.

Sedasyon (Uyutarak Ağız ve Diş Tedavisi)

Sedasyon, hastanın rahatlaması ve sakinleşmesi için kullanılan, hastayı uyku haline geçiren bir uygulamadır. Sedasyon sırasında hastanın bilinci açıktır. Geçici bir hafıza kaybı yaşanabilir. Sedasyon etkisi çoğunlukla bölgesel ve lokal anestezi etkisini desteklemek için kullanılır. Özellikle çocukların, engelli bireylerin ve diş hekimi fobisi bulunan hastaların girişimsel tedavilerinde, hasta ve cerrahın işini bir hayli kolaylaştırmaktadır. Gömülü kalmış bir dişin çekimi öncesinde hastaya sedasyon uygulamak, hastanın endişelerini ve korkularını ortadan kaldırır. Diş hekimi de tedavi süresince işini rahatça yapabilir. Bazı cerrahi ağız ve diş tedavileri lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Ancak yine de hasta olup biteni hissetmemek için sedasyon uygulanmasını tercih edebilir.

Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’da

Çocukların, engelli bireylerin ve diş hekimi fobisi olan hastaların konforlu bir tedavi deneyimi yaşaması için uygun koşullar sağlanmaktadır.

Engelli Bireylerin Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Öneriler

  • Beslenme alışkanlıklarımız, ağız ve diş sağlığımızı doğrudan etkiler. Özellikle sadece biberonla beslenebilen kişiler, tükettikleri meyve suyu, hazır mama veya süt gibi şekerli gıdalardan dolayı çürük tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Çürükler bu kişilerde çok daha kolay ve hızlı şekilde meydana gelir. Bu yüzden her beslenmenin sonrasında ağız ve diş temizliği yapılmalıdır. Mümkünse diş fırçası, diş ipi veya ağız duşu kullanılarak ağız hijyeni sağlanmalıdır.
  • Dişlerimizde meydana gelen çürüklerin temel sebebi, asitli ve şekerli besinlerdir. Çünkü bu besinlerin artıkları diş yüzeyine ve diş etlerine yapışıp kalırlar. Engelli bireylerin karbonhidrat ve şeker içerikli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaları çürük riskini azaltacaktır. 
  • Diş etlerine ve diş yüzeyine yerleşen bakteriler, besin artıkları ile beslenirler. Püre formunda yiyeceklerle, yumuşak gıdalarla beslenmesi gereken engelli bireyler her öğünden sonra ağızlarını çalkalamalı ve besin artıklarını temizlemelidir. Aksi taktirde enfeksiyon, diş taşı, çürük ve diş eti hastalıkları gibi çok sayıda tehlikeye karşı açık hale gelirler.
  • Herkes gibi engelli bireyler de altı aylık düzenli periyotlar halinde diş hekimi kontrollerine gitmelidirler. Bu sayede olası diş ve diş eti rahatsızlıkları erkenden tespit edilip, ciddi sorunlar doğurmadan önce tedavi edilebilir. 
  • Hastanın kendisini diş kliniğinde rahat hissetmesi ve diş hekimi ile güven temelli bir ilişki kurabilmesi için mümkünse bütün takip, muayene ve tedavilerin aynı diş hekimi tarafından yapılması gerekir.
  • Her gece en az iki dakika süresince dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.
  • Diş cilası ile besin artıklarının birikmesi ve çürük oluşumuna karşı önlem alınmalı.
  • Flor uygulamaları yapılmalı.

Mümkünse büyük kullanım kolaylığı sağladığı için elektrikli diş fırçaları tercih edilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü