Anasayfa Medya Blog İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş kayıplarının telafisinde, hastanın ağız ve diş yapısının sağlıklı hale getirilmesi, işlevsel ve estetik açıdan eksiksiz bir görünüm kazanması için uygulanan implant tedavisi son derece başarılı ve kısa zamanda tamamlanabilen bir tedavi. Hastanın çene kemiğinin içine implant adı verilen vidaların yerleştirilmesi ve bu vidaların diş kökü görevi görmesi esasına dayanan bu tedavi, hastanın ağız ve çene yapısını oldukça etkiler. Ancak implant tedavisinin ardından hastaların dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, implant sonrası dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Tedavinin başarılı olması, iyileşme sürecinin çabuk ve güvenli şekilde tamamlanması, bu süreçte hastaların ağız ve çene yapısının zarar görmemesi için hastanın dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. İmplant tedavisinin ardından hasta, diş hekimi ile bundan sonraki beslenme alışkanlıkları, ağız ve diş bakımı hakkında konuşmalıdır. İyileşme sürecinin çabucak tamamlanamaması halinde hastalar şiddetli ağrılara maruz kalabiliyor veya kanama şikayeti yaşayabiliyorlar. Tüm bunların yaşanmaması için yapılması gerekenleri Dentrum olarak, sizler için paylaştık. 

İmplant Tedavisi Sonrası Beslenme

İmplant tedavisinin ardından hastanın iyileşme sürecini etkileyen en önemli konulardan biri beslenme alışkanlıklarıdır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini oluşturmak iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır. Üç aya kadar, hastanın diş hekiminin beslenme tavsiyelerine uyması gerekir.

İnternette implant tedavisi ile ilgili en çok merak edilen konular arasında “implant sonrası ne yenir, implant sonrası kahve içilir mi” v.b sorular yer alıyor. İmplant tedavisi uygulandıktan sonra iki saat süresince hastanın hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemesi gerekir. İlk gün çok sıcak ve soğuk içeceklerden, sert gıdalardan kaçınılması tavsiye edilir. İkinci gün, diş yapısında meydana gelen hassasiyet yavaş yavaş azalmaya ve normale dönmeye başlar. Fakat yine de dişler üzerinde fazla baskı oluşturacak sert gıdalardan kaçınmak gerekir.

İmplant Tedavisinden sonra oda sıcaklığında içecekler ve yumuşak yiyeceklerle beslenmek gerekir.

İmplant Sonrası Diş Fırçalama                                    

İmplant uygulamasının ardından hastalar ağız bakımı, ağız hijyeni ve diş fırçalama konularında hassas bir tutum göstermeli. Sert hareketlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Her hastanın ağız ve çene yapısı farklılık gösterdiği için tedavi sonrası durum da her hasta için aynı değildir. Kimi hastalarda daha ilk günden ağrı, kızarıklık ve şişkinlik yaşanırken kimi hastalarda bu şikayetler sonradan ortaya çıkar. Bu yüzden diş fırçalama rutininin eski normal haline dönmesi her hastada aynı şekilde seyretmez. Bu nedenle tedavinin sonrasında bile diş hekiminizle iletişim halinde olmanız gerekir.

İmplant Tedavisinin ardından şiddetli ağrıların yaşanması, diş minelerinde şişliklerin görülmesi veya uyuşuk çene yapısı gibi durumlarda diş fırçalamaktan kaçınılmalıdır. Aksi halde diş yapısı baskı göreceği için iyileşme süreci zorlu ve ağrılı şekilde seyreder. İmplant çivileri, çene kemiğine takılmasının ardından ortalama üç gün içerisinde çıkartılır.

Hastaların diş fırçalamaya devam etmesi için ağızlarındaki şişkinliğin geçmesini beklemeleri gerekir. İmplant tedavisinin ardından iki gün süreyle hastaların banyo yapmaması, ağızlarını sıcak ve soğuk şeylerden korumaları da tavsiye edilir.

İmplant Tedavisi Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Cerrahi operasyonun ardından ilk hafta sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durulmalı.
  • İlk 48 saat boyunca alkollü içecekler tüketilmemeli.
  • Enfeksiyon tehlikesine karşı operasyon bölgesinde her temastan kaçınılmalı.
  • İlk üç gün süresince ağız çalkalanmamalı, gargara yapılmamalı.
  • Kürdan ve benzeri sert cisimler implant bölgesinden uzak tutulmalı.
  • Beslenme sırasında operasyon bölgesine temastan kaçınılmalı.
  • Operasyondan sonra ilk iki saat uzanma pozisyonunda kalınmalı.

Operasyonun gerçekleştirildiği ilk gün duş almaktan, spor yapmaktan veya fazla hareket etmekten sakınılmalı. 

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü