Anasayfa Medya Blog İmplantlar ve İmplant Üstü Protezler

İmplantlar ve İmplant Üstü Protezler

İmplantlar ve İmplant Üstü Protezler

Mevcut dişlere hiçbir müdahale gerekmeksizin hastanın kayıp dişlerini telafi etmemizi ve dişsizliği gidermemizi sağlayan implant tedavisi, son derece avantajlı bir uygulamadır. Özellikle hareketli protezlerle kıyaslandığında implant tedavisi çok daha avantajlıdır. Tek diş kayıplarında ve hiç dişi kalmayan hastalarda sağladığı dayanıklılık ve kullanım kolaylığı implant tedavisinin sıkça tercih edilmesini sağlar. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum İmplant ve İmplant Üstü Protezler hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

İmplantların Sağladığı Avantajlar

Hareketli protez kullanan hastalar kullanım açısından rahat edemezler. Ancak implant tedavisi ile sabit protezler yapmak mümkündür. Eğer hastanın kemik yoğunluğu yeterli değilse günümüzde ileri teknikler sayesinde kemik dolgusu güçlendirilerek sabit protezler uygulanabilir. Bazı durumlarda implant sayısını azaltıp, implant üstü vidalı sabit protez uygulanması tercih edilir. İmplanttan destek alan hastalar protez kullanırken çok daha konforlu bir deneyim yaşarlar. Özellikle çiğneme fonksiyonu tam olarak kullanılabilir ve hasta estetik açıdan daha güzel bir gülüşe sahip olur. 

Bekleme Süresi

Diş kayıplarının sayısı ve hastanın çene kemiklerinin durumuna göre bekleme süreci şekillenir. İmplant tedavisi iki aşama halinde gerçekleştirilir. İmplantların çene kemiği içerisine yerleştirilmesi süreci ortalama 4 ay sürmektedir. Hastanın kemik yapısı müsaitse implantın yerleştirilmesinin ardından ölçüler alınır. Sonrasında dişler hazırlanarak hastanın ağzına sabitlenir. Ölçü almakta kullanılan dijital teknolojiler üretim sürecini de bir hayli kısaltıyor. 

İmplant Üstü Protezlerde Kullanılan Malzemeler

Sabit protezlerde metal destekli ve üzeri porselen sistemler kullanılır. Zirkonyum üzeri porselen kaplama da tercih edilebilmektedir. Buna karşın hareketli protezlerde klasik akrilik malzeme kullanılmaktadır.

Kullanılan Malzemelerden Hangileri Daha Uzun Ömürlüdür?

Bu soruya cevap verirken ilk olarak protez ve implantın kullanım ömrünü ağız ve diş bakımına gösterdiğiniz özen belirler. İmplant tedavisi sonrasında hastaların sağlıklı beslenmeye, ağız hijyenine ve diş bakımına önem vermesi beklenir. Kullanılan materyallerin tamamı belli ölçüde dayanıklıdır. Materyal seçimi dayanıklılıktan ziyade estetik görünüm hedefiyle yapılır. Seramik malzemeden üretilen sabit protezler estetik açıdan en çok talep gören materyaldir.  Seramiğin ardından zirkonyum en çok tercih edilen materyaldir.

Dijital Tasarımla Diş Rengimize Karar Verebilir Miyiz?

İmplant üstü protez tedavisinin her aşamasında hastanın istekleri göz önünde bulundurulur ve fikri alınır. Hastanın beklentileri karar sürecinde önemli rol oynar. Haliyle diş rengine karar verirken de hastanın isteği belirleyicidir. Yapılan protezlerin kenar uyumunun iyi olması gerekir. Kullanılan materyalin doku ile uyumuna özen gösterilmelidir. Çünkü eskiyen protezler bir süre sonra ağızdaki dokuların yapısının değişmesi ile birlikte uyumunu kaybeder. Zarar verici etkiler meydana gelebilir.

İmplantların Bakımı Nasıl Olmalı? İmplant Dişlerin De Fırçalanması Gerekir Mi?

İmplant tedavisi geçiren hastalar da herkes gibi günde iki kez dişlerini fırçalamalıdır. Dişlerin her birinin, her yüzeyi doğru şekilde temizlenmelidir. Diş fırçalamak kendi başına yeterli değildir. Bununla birlikte köprü altı ipleri, diş ipleri ve ara yüz fırçaları da ağız-diş bakımına dahil edilmelidir.

İmplant Tedavisi Neden Tavsiye Edilir? Kolaylıkları Nelerdir?

İmplant tedavisi ancak başka şansımız kalmadığında tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Hatta pek çok hasta köprü imkanı varken bile implant tedavisini tercih edebilir. Bunun nedeni halihazırda sağlıklı halde bulunan çene kemiği ile implant fırsatını kaçırmamaktır. Çünkü implant tedavisine mecbur olunduğunda sağlıklı bir çene kemiği yapısı kalmayabilir. Doğru zamanda yapılan implant tedavisi, uzun yıllar konforlu ve sağlıklı bir kullanım imkanı sunan, ömürlük bir yatırım niteliğindedir. 

Siz de implant ve sabit protez tedavisi ile estetik ve fonksiyon kayıplarınızı gidermek için Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü