Anasayfa Medya Blog Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Önemli İpucu

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Önemli İpucu

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Önemli İpucu

Ağız ve diş sağlığı hem estetik açıdan hem de işlevsel açıdan yaşam kalitemizi belirleyen etkenlerin başında geliyor. Peki sağlıklı dişlere sahip olmak için nelere dikkat etmemiz gerekir? Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, sağlıklı dişler için dikkat etmeniz gereken 10 ipucunu sizler için anlattı.

1 – Klişe ama gerçek. Düzenli diş fırçalama alışkanlığında ülke ortalamamız halen daha endişe verici. Üstelik diş fırçalayanlar bile doğru fırçalamayabiliyor. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa diş fırçalamak hijyen açısından büyük önem taşıyor. Ancak bu tek başına yeterli değil. Ağız gargaraları ve diş ipi kullanmak şart. Dişlerinizi ne kadar iyi fırçalasanız da fırçanın ulaşamayacağı ara yüzler ancak diş ipiyle temizlenebilir. Plakların diş yüzeylerinden temizlenmesinde %66 diş fırçalamak, %34 diş ipi kullanımı etkili. Günde bir kez de olsa diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.

2 – Dengeli beslenme en az ağız hijyeni kadar diş sağlığında önem arz eder. Beslenmenin öncelikli amacı vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, karbonhidrat ve protein  gibi besinleri dengeli biçimde sağlamaktır. Bu dengeyi sarsacak ve beden sağlığına zarar verecek beslenme alışkanlıkları genel sağlık durumumuz kadar ağız ve diş sağlığımıza da zarar vermektedir.

3 – Travmaya bağlı diş çatlakları ve kırıkları oluşmaması için ceviz, fındık ve benzeri kabuklu gıdaları dişlerinizle kırmaktan kaçının.

4 – Lif bakımından zengin havuç, elma ve hurma gibi besinlere, beslenme rutininizde yer verin.

5 – Mümkün olduğunca şekerli gıdalardan uzak durmanızda veya tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamanızda fayda vardır. Özellikle çikolata, lokum benzeri yiyeceklerin hemen ardından dişinizi fırçalayın veya bol su ile ağzınızı çalkalayın.

6 – Çocuklarınız diş çıkarmaya başladıktan sonra azı dişleri üzerine fissür örtücü uygulayarak çürük oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

7 – Şekersiz sakız çiğnemek tükürük bezlerinin çalışmasını sağlar ve dişlerin temizlenmesine katkı sağlar. Gün içerisinde şekersiz sakız çiğneme alışkanlığı edinebilirsiniz.

8 – Asitli içecekler diş sağlığı için önemli bir tehdittir. Zira diş yüzeylerine ve diş etlerine yerleşen bakteriler bu asitlerle beslenip gelişme ve çoğalma imkanı bulurlar. Bu yüzden asitli içecekler yerine doğal meyve suları veya maden suyu tüketebilirsiniz.

9 – 6 aylık periyotlar halinde düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gitmeli ve röntgen çektirerek diş sağlığınızı gözetim altında tutmalısınız. 

10 – Flor uygulaması ile dişlerinizi güçlendirmeli ve çürük tehdidine karşı daha dirençli hale getirmelisiniz.

Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile sağlıklı gülüşlere kavuşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü