Anasayfa Medya Blog Şeffaf Plak Ortodonti Tedavisi (Invisalign) Hakkında Merak Edilenler…

Şeffaf Plak Ortodonti Tedavisi (Invisalign) Hakkında Merak Edilenler…

Şeffaf Plak Ortodonti Tedavisi (Invisalign) Hakkında Merak Edilenler…

Şeffaf Plak tedavisi çapraşık ve aralarında boşluklar bulunan dişlerin düzeltilmesi veya yanlış çene kapanışı gibi sorunları gidermek için kullanılan, çağdaş ve konforlu bir tedavidir. Ortodontik tedavide yaşanan teknolojik ve metodolojik gelişmeler, tedavi seçeneklerini de genişletiyor. Şeffaf Plaklar ortodontik tedavide diş tellerine bir alternatif olarak uzun zamandır başarı ile kullanılıyor. Ortodontik diş hekimliği alanındaki yenilikçi tedavilerden biri olan Şeffaf Plaklar ile dişlerinizdeki problemleri gidermek mümkün. Şeffaf Plaklar özellikle kullanıcılarına sağladığı avantajlardan ötürü sıkça tercih ediliyor. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Dentrum, Şeffaf Plak Ortodonti tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı. 

Telsiz Ortodonti veya Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Telsiz ortodonti metal veya porselen tellere gerek kalmadan, kişiye özel olarak tasarlanmış ve üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilmiş şeffaf plaklar ile dişlerdeki ayrıklıkların ve çapraşıklıkların giderilmesidir.

Klasik yöntemlere kıyasla çok daha fazla avantaj barındıran Şeffaf Plaklar, ortodontik tedavi sürecinde kişinin estetik açıdan kendisini kötü hissetmesine engel olur. Dişlerinin görünümünden hoşnut olmayan, buna karşın tel takmak da istemeyen kişiler için estetik bir çözüm sunar. Hastadan alınan ölçüler ışığında dijital ortamda tasarlanan şeffaf plaklar kişiye özel olarak üretilir.

Neredeyse görünmeyen ve istenildiği taktirde takılıp çıkartılabilen bu plaklar ortodontist diş hekiminizin kontrolünde bir veya iki haftalık periyotlar dahilinde değiştirilerek kullanılır. Tedavi, dişler ideal pozisyonlarına ulaşana kadar devam eder.

Özellikle düğün, mezuniyet balosu veya farklı bir özel günde, fotoğraflarda diş telleriyle görünmek istemeyen kişiler, estetik gerekçelerle Şeffaf Plak tedavisine başvururlar.

Şeffaf Plak Tedavisi veya Telsiz Ortodonti Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Birçok ortodontik bozukluğun giderilmesinde kullanılabilen şeffaf plakların en yaygın kullanım alanları aralıklı dişler, çapraşık dişler ve yanlış kapanan çene vakalarıdır.

Şeffaf Plak Tedavisinin Sağladığı Avantajlar

  • Tellere gereksinim bırakmadığı için kullanım sırasında estetik bir soruna neden olmaz.
  • Dilediğiniz an takıp çıkartabildiğiniz için gün içerisinde özellikle yemek saatlerinde tedaviye kolayca ara verebilirsiniz.
  • Klasik Ortodontik tedavide dişlere teller aracılığı ile kuvvet uygulanır ve bir ay süreyle beklenilir. Bu durum kişinin kendini konforsuz hissetmesine ve ağrılara neden olur. Metal tellerin sebep olduğu bu ağrı, şeffaf plaklarda son derece minimal şekilde hissedilir. Çok daha ağrısız ve konforlu bir tedavi seçeneğidir.
  • Tel tedavisinin veya klasik ortodontik tedavinin yan etkileri söz konusudur. Örneğin hastanın dudakları ve yanakları, metal yüzeylerin sürtünmesine bağlı olarak kesilebilir. Bu da tedavi sürecinde hastanın ağzında yaralar oluşmasına yol açar. Buna karşın şeffaf plakların yüzeyleri son derece pürüzsüzdür. Bu sayede herhangi bir batma veya yaralanma söz konusu olmaz.
  • Metal tellerin aksine her istenildiğinde çıkartılıp takılabilen şeffaf plaklar, kişinin ağız hijyenini sağlamasını ve korumasını daha kolay hale getirir.
  • Şeffaf bir görünüme sahip olmaları bu plakların dışarıdan bakıldığında fark edilmesini zorlaştırır. Hasta kendisini estetik açıdan daha iyi hisseder. Bu da ortodontik tedavi boyunca özgüveninin hasar görmesine engel olur.
  • Bazı vakalarda şeffaf plaklar klasik ortodontik tedaviye göre daha kolay ve hızlı şekilde sonuç sağlayabilir.
  • Yemek yemek daha kolaydır.
  • Önemli etkinliklerde, özel günlerde ve hastanın toplum önünde yer alacağı organizasyonlarda çıkartılabilir ve kişi kendisini daha iyi hisseder.

Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti) Nasıl Uygulanır?

Şeffaf Plak Tedavisi kapsamında ilk olarak hastanın ağzından ölçüler alınır. Alınan bu ölçüler dijital ortama aktarılır ve plakların tasarımı gerçekleştirir. Ardından hazırlanan bu tasarımlar üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilir. Dişlerin ön görülen değişimlerine dair bir simülasyon hazırlanır. Hasta bu sayede tedavinin seyri konusunda fikir sahibi olur. Yine bir simülasyon dahilinde, tedavinin sonunda dişlerin ulaşacağı final pozisyonları hazırlanır. Hasta ve diş hekimi bu hedef konusunda fikir birliğine varıp onayladıktan sonra şeffaf plaklar teslim edilir. Hasta bir veya iki haftalık periyotlar dahilinde kullandığı plakları yeniler. Bu durum tedavinin sonuna kadar devam eder.

Diş Teli Olmadan Şeffaf Plaklarla Dişler Hareket Edebilir Mi?

Evet. Hatta bazı vakalarda şeffaf plak tedavisi klasik diş teli tedavisine kıyasla daha çabuk ve daha başarılı sonuçlar verebilir. Diğer vakalarda tedavi aynı sürede tamamlansa bile klasik diş teli tedavisine göre çok daha konforlu ve ağrısızdır. 

Şeffaf Plak Tedavi Öncesinde Neler Yapılması Gerekir?

İster şeffaf plak, ister klasik tel tedavisi benimsensin, ilk olarak ağız içerisindeki mevcut diğer sorunların giderilmesi gerekir. Eğer hastanın ağzında çürük oluşumu veya diş taşı oluşumu söz konusu ise önce bu sorunlar giderilir. Ortodontik tedaviden önce hastanın ağız hijyeninin sağlandığından emin olunur.

Şeffaf Plak Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavinin ardından yeniden bozulma riskine karşı hastalar, diş hekimlerinin tavsiyelerine uymalı ve belirtilen süre boyunca koruyucu plaklar kullanmaya devam etmelidir.

Şeffaf Plak Tedavisinde Üst Yaş veya Alt Yaş Sınırı Var Mıdır?

Bütün ortodontik tedavi prosedürlerinde ilk olarak hastanın daimi kesici dişlerinin ve daimi büyük azı dişlerinin çıkması beklenir. Bu tedavi için herhangi bir üst yaş sınırı ise söz konusu değildir. Buna karşın tedavi uygulanabilmesi için hastanın kemik seviyesinin ve destek dokularının uygun vaziyette olması gerekir. Bazı ileri yaştaki hastalarda bu koşullar uygun olmayabilir. Buna karşın ileri yaştaki hastalarda eğer destek dokuları ve kemik seviyeleri uygunsa, tel tedavinden farklı olarak konforlu bir uygulama olan Şeffaf Plaklar daha ideal bir seçenektir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Uygulanmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çene kemiği seviyesi ve destek dokuları, ortodontik tedavi için yeterli değilse bu tedavi uygulanmaz. Bir hastanın ortodontik tedavi için uygunluğu ancak ortodontist bir diş hekiminin muayenesinin ardından değerlendirilebilir.

Şeffaf Plak Tedavisi Ağrılı Bir Uygulama Mıdır?

Ortodontik tedaviler doğası gereği başlangıç aşamasında ağrı hissi verirler. Ancak klasik ortodontiye göre Şeffaf Plak uygulamalarında bu ağrı son derece minimal düzeydedir. 

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavinin ne kadar süreceği hastanın probleminin ne düzeyde olduğuna göre değişkenlik gösterir. Ancak ortalama bir süreden söz etmemiz gerekirse ortodontik sorunların giderilmesi bir yıl ila bir buçuk yıllık bir zaman dilimine yayılır. Bu ortalama süre, vakanın durumuna göre 6 ay erken veya 6 geç sonlanabilir.

Şeffaf Plaklar Yeme ve İçmeye Engel Olur Mu? Yemek Sırasında Plakların Çıkartılması Gerekir Mi?

Klasik ortodontide yani tel tedavisinde hastaya bazı yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi, tedavi süresince yasaklanır. Ya da en azından bunların tüketiminin azaltılması istenir. Zira aksi taktirde teller ya da braketler bu durumdan zarar görebilir. Buna karşın Şeffaf Plak uygulamasında dişlerin üzerinde sabitlenmiş metal parçalar bulunmaz. Bu da hastanın yeme içme konusunda son derece özgür olmasını sağlar.

Şeffaf Plak Tedavisi Konuşma Fonksiyonunu Olumsuz Etkiler Mi?

Plak tedavisinin ilk aşamalarında hastalar alışmakta güçlük yaşayabilir. Bir veya iki haftalık bir alışma evresinin ardından hasta bu plaklara uyum sağlar ve konuşma fonksiyonunu tıpkı eskiden olduğu gibi sürdürebilir. Yine de ilk bir iki hafta içinde konuşurken bazı güçlükler çekmeniz olası ve normaldir.

Aşırı Miktarda Çay ve Kahve Tüketimi Şeffaf Plaklara Zarar Verir Mi?

Bilindiği gibi günlük hayatta sıkça tükettiğimiz: kahve, çay ve sigara gibi maddeler boyayıcı (renklendirici) maddelerdir. Buna karşın Şeffaf Plak tedavisinde kullanılan plaklar haftalık ya da iki haftalık periyotlar dahilinde değiştirilir. Bu da herhangi bir renklenme sorunu ile karşılaşmanızı engeller.

Şeffaf Plakların Temizliği Nasıl Yapılır?

Koruma amacıyla kullanılan plakların nasıl saklanacağına ve temizliğinin nasıl yapılacağına dair belli başlı protokoller mevcuttur. Haftalık olarak değiştirilen bu şeffaf plakların kendi koruma kutuları vardır. Yemeklerden önce su ile yıkamanız, plakların temizliği açısından yeterli olacaktır. Eğer plakları daha uzun bir süre kullanmanız gerekirse özel temizleyici partiküllere başvurabilirsiniz. Bu konuda gereken bilgiyi diş hekiminizden alabilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisinde Diş Hekimi Kontrolleri Ne Sıklıkla Yapılır?

Son derece uzun bir sürece yayılan ortodontik tedavilerde hastanın düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmesi, önemli bir gerekliliktir. Normal koşullar altında ortodontik tedavi gören bir hastanın aylık olarak diş hekimi kontrolüne gitmesi önerilir. Bu kontroller diş hekimi tarafından uygun görülürse iki aylık periyotlar dahilinde de sürdürülebilir. 

Tel Tedavisi Tamamlandıktan Sonra Şeffaf Plaklar Kullanılabilir Mi?

Diş hekiminin muayenesinin ardından gerekli görülürse tel tedavisi gören hastalara şeffaf plaklar önerilebilir. Bu sonuçların estetik kalitesini arttırmak, sonuçları korumak ve kalıcı hale getirmek için uygulanır.

Şeffaf Plak Ortodonti Tedavisi hakkında bilgi almak, ortodontik muayene yaptırmak, güncel ve net fiyat bilgilerine erişmek için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü