Ortodonti Nedir?

Sayfa İçeriği

Ortodonti herhangi bir nedenden dolayı yanlış pozisyon alan dişlerin, çene kemikleri üzerinde doğru biçimde yerleşebilmesi ve yüz düzensizliklerinin tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Düzgün sıralanan ve çapraşık olmayan dişler için ortodontik tedaviye başvurulur. Ortodonti dalı, günümüzde yalnızca dişlerdeki çapraşıklıkları değil aynı zamanda alt ve orta yüz düzensizliklerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Ortodonti hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodontik tedavi sabit veya hareketli tedavi olarak iki ana başlık altında incelenir. Hareketli tedavi hastanın takıp çıkarabildiği aparey ve şeffaf plaklarla uygulanan tedavi yöntemidir. Özellikle basit düzeydeki çapraşıklıkların ve diş arası boşlukların giderilmesinde başarı ile kullanılmaktadır. Sabit ortodonti tedavisinde ise hastanın çıkaramayacağı, sabit braketler kullanılır. Kimi zaman metal kimi zaman da seramik materyalden üretilen bu özel teller dişlerin hareket etmesini ve çapraşıklıkların düzeltilmesini sağlar.

Bunun yanı sıra bazı çene sorunlarının düzeltilmesi için de çenelik ve headgear adı verilen başlıklar kullanılabilir. Bu da ortodontik tedavi kapsamına girer.

Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var Mıdır?

Dişlerde meydana gelen çapraşıklıklar hemen her yaşta tedavi edilebilmektedir. Ancak alt çenenin olması gerekenden önde veya geride olduğu iskeletsel bozukluklarda; ergenlik dönemi tamamlanmadan tedaviye başlanması gerekir. İlerleyen yaşlarda iskeletsel sorunların tedavisi ortognatik cerrahi ameliyatları ile düzeltilebilmektedir. Bu gibi zorlu ve kompleks tedavilere gerek kalmaması için çocukların 7-8 yaşlarında ilk ortodontik muayenelerine götürülmesi gerekir.

Ortodonti Tedavisi Hangi Sorunlarla İlgilenir?

Ortodontik tedavi ile gömülü, eğri, çarpık, aralıklı dişler ve bozuk çene gelişimi gibi sorunlar tedavi edilebilmektedir.

Ortodontik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ortodontik tedavinin ardından hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Unutmamak gerekir ki dişler, ortodontik tedavi sonrasında eski konumlarına geri dönme eğilimi gösterirler. Çiğneme ve ısırma gibi eylemler dişlerin öne doğru hareket etmesine neden olur. Bu durum ortodontik problemlerin nüks etmesi ile sonuçlanabilir. Bu gibi durumları önlemek için iki farklı tedbir alınabilir. Bu tedbirlerin ilki brakatlerin sökülmesinden sonra sabit koruyucular kullanmaktır. Bu koruyucular temizliği son derece kolay ve kullanımı rahat malzemelerdir. Bir başka önlem ise hareketli koruyuculardır. Şeffaf yapıdaki bu koruyucular tedavi sonrasında ilk altı ay, tüm gün kullanılır. Diş hekiminiz durumunuzu takip eder be kullanım sürenizi azaltabilir.

Ortodontik tedavinin ardından düzgün bir yapıya bürünen dişleri bu haliyle korumak, en az tedavinin kendisi kadar önem taşır. Dişlerin yeniden eski hallerine dönmemesi için pekiştirme tedavilerine gereken özen gösterilmeli ve ortodontist kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavinin ne kadar sürede tamamlanacağı her hasta için farklı şekildedir. Tedavinin zamanı hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Ortodontik tedavinin uzun soluklu bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. Kapanış bozuklukları gibi sorunlar tek aşamalı bir tedavinin ardından düzeltilebilir. Ancak bazı vakalarda tedavi için iki üç aşama gerekebilmektedir. Basit ortodontik problemlerde birkaç ay içerisinde tedavi tamamlanabilirken hastanın sorun ve ihtiyaçlarına göre bu süre bir buçuk, iki yıla kadar uzayabilir.

Ortodontist ve Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?

Diş hekimleri ağız ve diş sağlığına ilişkin genel bakım ve tedavilerle ilgilenirler. Buna karşın ortodontistler yani ortodonti uzmanları sadece diş ve çene yapısının düzeltilmesi ile ilgilenmektedir. Kullandıkları tedavi yöntemleri ve yaklaşımlar açısından birbirlerinden ayrılırlar. Diş hekimleri çürük dişlerin tedavisi, dolgu uygulamaları, diş çekimi, kanal tedavisi veya diş beyazlatma gibi tedavileri gerçekleştirir. Ortodontistler ise diş telleri ve şeffaf plaklar ile dişlerdeki ve çenedeki yapısal bozuklukları gidermeyi hedeflerler.

Diş hekimleri bir diş hekimliği fakültesinde beş yıllık lisans eğitimi alarak mezun olurlar. Ortodontist hekimler ise bu lisans eğitiminin ardından ekstra uzmanlık eğitimine tabi tutulurlar.

Ortodonti Tedavisi Fiyatları

Orotodontik tedavi uygulamalarının fiyat ve maliyetleri çeşitli faktörlere göre değişebilmektedir. Hastanın problemleri, gereksinimleri, kullanılacak malzeme, ortodontist hekimin tecrübesi ve daha birçok unsur ortodontik tedavi fiyatlarını etkileyebilmektedir. Ortodontik tedavi fiyatları hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.

Ortodonti ve Çene Cerrahisi Aynı Mı?

Ortodontik tedavi ve çene cerrahisi bazen karıştırılsa da birbirinden çok farklı anlamlar taşıyan iki kavramdır. Çene cerrahisi yetişkin insanlarda alt ve üst çenenin normal şekilde konumlanmadığı ya da dişlerin ağız kapalı pozisyondayken birbiriyle uyumsuz olduğu vakalarda kullanılan cerrahi müdahaleleri kapsar. Ortodonti ise diş ve çenedeki yapısal bozuklukların plaklar ve teller ile düzeltilmesi işlemidir. Hastanın kişisel durumları ve ihtiyaçlarına göre bu iki seçenek de gündeme alınabilmektedir.

Ortodonti Diş Teli Takar Mı? 

Diş telleri yalnızca alanında uzman ortodontist hekimler tarafından takılabilmektedir.

Ortodonti Zararlı Mı?

Ortodonti, uzman hekimler tarafından, profesyonel klinik koşullar altında uygulandığında ve hastanın ağız hijyenine gereken özeni gösterdiği takdirde herhangi bir zararı yoktur. Aksine ortodontik tedavi sonrası çapraşık dişler düzeltileceği için dişlerinizi etkin biçimde fırçalamanız daha kolay hale gelir. Bu da ağız ve diş sağlığınıza katkı sağlar.

Ortodonti Tedavisi Olmazsa Ne Olur?

Ortodontik tedaviye gereksinim duyulduğu halde uygulanmazsa hasta çok sayıda sorunla karşı karşıya kalabilmektedir. Hemen hemen tüm ortodontik sorunlarda hastanın ağız ve diş estetiğinin bozulduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra kapanış bozuklukları, çene büyümesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Çene ekleminde bazı rahatsızlıkların meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Tüm ortodontik sorunlarda hasta çiğneme, ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bazı problemler yaşayabilir.  Çapraşık dişlerin temizliğinin sağlanması da daha zordur. Çapraşık dişlerde doğru bir diş fırçalama veya diş ipi kullanmak kolay değildir. Bu da hastayı diş eti hastalıkları ve diş çürükleri ile karşı karşıya bırakabilir. Estetik kaybından dolayı kişi kendisini öz güvensiz hissedebilir ve bu durum sosyal yaşantısını, psikolojik durumunu olumsuz etkileyebilir.

 

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Ortodontik Tedavi Uygulamaları

Sanal Doktor Görüşü