Şeffaf Plak(Telsiz Ortodonti)

Sayfa İçeriği

Şeffaf plaklar çapraşık dişlerin düzeltilmesi, çenenin yeniden yapılandırılması ve dişlerin doğru hizalandırılması amacıyla uygulanan bir çeşit ortodontik tedavidir. Şeffaf plakların en önemli tercih sebebi, diğer ortodontik tedavilere kıyasla çok sayıda avantaj sağlamasıdır. Bunları sıralamamız gerekirse metal diş tellerinden veya braktlerden çok daha konforlu bir kullanım deneyimi sunması, estetik görünümün korunması önemli yer tutar. Şeffaf plakların kullanıcı tarafından günün belli saatlerinde çıkarılabilmesi de önemli bir avantajdır. Adana’da Ortodontik Tedavi uygulamalarıyla beğeni toplayan Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, şeffaf plak tedavisini sizler için anlattı. 

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şeffaf plaklar hastanın ağız ve diş yapısı gözetilerek kişisel olarak hazırlanır. Üç boyutlu cihazlar kullanılarak ve özel ölçüler alınarak üretilen şeffaf plakların uygulanma aşamaları şu şekildedir:

  • İlk olarak diş hekimi hasta ile detaylı bir muayene gerçekleştirir. Sonrasında ortodonti uzmanı hastanın dişlerini ve çene yapısını inceler. Bu incelemenin sonucunda hastanın şeffaf plak tedavisi için uygun olup olmadığına karar verilir.
  • Sonrasında kişiye özel şeffaf plakların hazırlanması için hastanın ağzından ölçüler alınır. Dijital görüntüler çekilir.
  • Dijital ortamda üç boyutlu yazılımlar kullanılarak hazırlanan plaklar, kişinin kullanımı için konforlu hale getirilir.
  • Hastadan elde edilen ölçülere göre medikal sınıf termolastik malzeme kullanılarak şeffaf plaklar üretilir.
  • Sonrasında hazırlanan şeffaf plaklar hastanın ağzına yerleştirilir.
  • Hasta şeffaf plakları kullanmaya başladıktan sonra doktorun belirlediği aralıklarda kontrol randevularına gitmelidir. Bu sayede tedavinin seyri değerlendirilebilir. Plaklarda gereken düzenlemeler varsa bunlar yapılabilir. Şeffaf plak ortodonti tedavisi diş hekimi ve ortodontist hekimin işbirliği ile yürütülen bir tedavidir. Arzu edilen sonuçlar elde edildikten sonra tedavi tamamlanır ve plaklar çıkartılır.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Şeffaf plak tedavisi de diğer ortodontik tedaviler gibi zamanla sonuç veren bir yöntemdir. Dişlerin çevresine tam olarak oturan ve dışarıdan bakıldığında fark edilmesi zor olan şeffaf plakların avantajlarını sıralamamız gerekirse:

Kullanım kolaylığı açısından günün belli saatlerinde çıkartılabilir olması büyük avantaj sağlar.

Metal diş teli takmak istemeyen hastalar için daha estetik bir görünüm sağlar. Dışarıdan bakıldığında fark edilmesi zordur.

Tedavinin planlanma aşamasında dijital tarama teknolojilerinden yararlandığı için hasta tedavinin seyrine dair önceden fikir sahibi olabilmektedir.

Metal diş telleri kullanırken sık sık doktor kontrollerine gitmeniz gerekir. Şeffaf plakların kullanımı sırasında diş hekimi kontrollerinin aralığı daha seyrektir.

Şeffaf Plak Tedavisi Süresi

Şeffaf plak tedavisinin süresi her hastanın diş ve çene yapısına göre farklılık gösterebilir. Bunun yanı sıra tedaviye ne derece uyum sağlandığın veya tedaviden ne beklenildiği de süre üzerinde etkili olmaktadır. Şeffaf plak uygulamalarının ortalama kullanım süresi üç ay ile bir yıl arasında olmaktadır. Fakat hastanın tedavi planlamasına ne kadar uyum gösterdiği bu süre üzerinde etkilidir. Tedavi süresi hakkında net bilgi almak için ortodontist hekiminizle iletişime geçebilirisiniz.

Kimler Şeffaf Plak Yaptırabilir?

Şeffaf plak ortodontisi genellikle hafif ve orta düzeydeki çapraşık diş vakalarında kullanılmaktadır. Ancak çene yapısının sorunlu olduğu çapraşıklık düzeyinin yüksek olduğu vakalarda klasik metal diş teli tedavisi tercih edilmektedir.

Şeffaf Plaklar Çıkartılabilir Mi?

Şeffaf plakları doktorunuzun belirttiği sürelerde kullanmak kaydıyla günün geri kalan zamanlarında çıkartabilirsiniz. Bu kolaylık şeffaf plak ortodontisinin hastaya sağladığı en büyük avantajlardan biridir. Şeffaf plakların gün içerisinde ortalama 20 saat kadar kullanılması gerekir. Bunun haricinde yemek yerken veya diş fırçalarken şeffaf plaklarınızı kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Hatta diş hekiminizin talimatları doğrultusunda bu süre farklılaşabilir. Bazı vakalarda uyku esnasında takılan ve yalnızca on saatlik gece kullanımını içeren tedavi planlamaları da tercih edilebilir. Şeffaf plakların çıkartılabilir olmasının sağladığı avantajları sıralamamız gerekirse:

  • Geleneksel diş tellerine kıyasla şeffaf plaklar yemek yeme açısından büyük rahatlık sağlar. Besin artıkları diş telleri arasına takılırken plaklarda böyle bir sorun yaşanmaz.
  • Ağız ve diş temizliğinin sağlanması açısından önemli bir kolaylık sağlar. Şeffaf plaklarınızı çıkartarak kolayca dişlerinizi fırçalayabilir ve diş ipi kullanabilirsiniz.
  • Estetik bir görünümün önemli olduğu düğün, mezuniyet, doğum günü gibi özel günlerde şeffaf plaklarınızı çıkartabilirsiniz.
  • Çıkartılabilir olması büyük avantaj sağlasa bile hastanın mutlaka doktorun önerdiği zaman dilimlerinde şeffaf plakları kullanmalıdır. Olması gerekenden daha kısa süre takıldığında tedavinin süresi uzar ve istenilen sonuca daha geç ulaşırsınız.

Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

Hem şeffaf plak uygulamalarında hem de diğer geleneksel ortodontik tedavilerde dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Tedavinin ardından süreç dişlerin kazandığı yeni yapılanmanın korunabilmesi için önemlidir. Bu yüzden yer tutucu aparatlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra hasta ağız ve diş hijyenine gereken özeni göstermelidir. Diş çürüğü tehlikesine karşın sert, yapışkan ve şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Son olarak altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerine de aksatmadan gidilmesi gerekir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Komplikasyon Riski Var Mıdır?

Şeffaf plak tedavisinde olası komplikasyon risklerini sıralamamız gerekirse:

  • Tedavinin başlangıç aşamasında hasta, ağızda yabancı bir madde varlığından dolayı yutkunurken ve konuşurken rahatsızlık hissedebilmektedir.
  • Bunun dışında ağız hijyeni yeterince sağlanamazsa sürtünmeden kaynaklı ağızda yaralar oluşabilir.
  • Şeffaf plaklarınızı doktorunuzun belirttiği sürelerde kullanmazsanız tedavi süreci uzayacak ve hedeflediğiniz görünüme kavuşmanız gecikecektir.
  • Şeffaf plakların düzenli aralıklarla değiştirilmesi ve temizlenmesi önem taşır. Eğer hasta plakların bakımını düzenli şekilde yapmazsa zamanla plakta renk koyulaşması ve kötü koku gibi sorunlar meydana gelebilir.
  • Şeffaf plaklarınızı temizlerken veya çıkartırken kırılma ya da hasar görme tehlikesi yaşanabilir. Bu da yine tedavi süresini uzatır ve ek maliyetlerle karşılaşmanıza yol açar.
  • Tüm bu olumsuz risklerin yanı sıra şeffaf plaklar bazı hastalar ile uyum sağlayamayabilir. Bu da hastanın bazı yan etkiler göstermesine yol açar. Bu yan etkiler arasında çene ağrısı, tükürük salgısında artış ve baş ağrısı gibi olumsuzluklar yer alabilmektedir.

Şeffaf Plak Fiyatları

Şeffaf plakların maliyeti çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterir. Hastanın dişlerindeki çapraşıklık düzeyi, tedavi süresi, diş hekiminin ve ortodonti uzmanının mesleki tecrübesi, kliniğin sunduğu hizmetler ve sahip olduğu donanımlar da tedavi maliyetinde belirleyici olmaktadır. Siz de Şeffaf Plak Ortodonti tedavisinin fiyat ve maliyetleri hakkında güncel ve net bilgi almak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Arayüz Çürükleri

Sanal Doktor Görüşü