Masseter ve Temporal Kas Botoksu
Masseter botoks veya yaygın kullanılan tabiriyle çene botoksu gerek estetik görünüm kazanmak için gerekse de diş sıkma ve gıcırdatma (Bruksizm) sorunundan kaynaklana sıkıntıları azaltmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Masseter botoks, botulinum toksinin çiğneme kası üzerine enjekte edilmesi ve bu kaslarının etkinliğinin kontrollü olarak bloke edilmesiyle gerçekleştirilir. Bruksizm yani farkında olmadan diş sıkma ve gıcırdatma sorunu, dişlerde aşınmalara ve çene kasları ve eklemde hasara neden olan önemli bir sağlık problemidir. Bu sorunun tedavisinde son derece başarı ile kullanılan botoks yöntemi hakkında merak edilenleri Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum anlattı.
Masseter Botoks Nasıl Yapılır?
Çene botoksu uygulamasında hastanın çiğneme kaslarına ( masseter ve temporal kasa) belirlenen dozda botoks toksini enjekte edilir. Bu enjeksiyonun ardından kastaki gerginlik düzeyi, hacimsel dolgunluk, diş gıcırdatma ve diş sıkman davranışının azalması ile birlikte geriler.
Botoks tedavisinin amacı yoğun stres faktöründen kaynaklanan diş sıkma davranışının dişler ve çevredeki diğer dokular üzerinde bıraktığı hasarı azaltmaktır.
Masseter Botoks Tedavisinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoks tedavisinin etki süresi hastaların büyük çoğunluğunda 6 aya kadar devam etmektedir. Tedavinin etkinliğinin sürmesi için sürekli olarak tekrar edilmesi yapılan hataların başında gelirİşlem tekrar edilmeden kasların muayenesi yapılır, kaslarda botoksa bağlı atrofi (hacimce azalma) varsa yeni botoks tekrarlanmaz.
Botoksun etki süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu durumda diş sıkma alışkanlığının ne şiddette olduğu, kişinin kas yoğunluğu ve bazı yaşam tarzı alışkanlıkları etkili olabilmektedir.
Masseter Botoks Yaptırdıktan Ne Kadar Süre Sonra Etkisini Gösterir?
Botoks tedavisi uygulandıktan sonra kas aktivitesi bir anda azalmaz. Botoks toksini etkisini, enjeksiyondan sonraki 12-72 saat içerisinde göstermeye başlar ve ikinci hafta itibariyle maksimum etkinliğine ulaşmış olur.
Massete Botoks (Bruksizm Botoksu) Kaç Ayda Bir Tekrarlanmalıdır?
Tedavinin etkinliği ortalama altı aydır. Ancak her altı ayda bir tedavinin tekrar edilmesi bir hata olur. Diş sıkma ve gıcırdatma sorununun devam etmesi halinde gece plağı kullanımı düşünülmelidir.
Masseter Botoksun Yan Etkileri Var Mıdır?
Botokstan sonra nadiren de olsa bazı hastalar baş ağrısı veya nezle benzeri şikayetlerden söz edebilmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki botoks ilk 72 saatte herhangi bir etki göstermez. Çoğu zaman hissedilen bu şikayetlerin botoks enjeksiyonu ile doğrudan bir ilgisi yoktur. Ancak yine de yaşadığınız olumsuzluklar hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Botoks tedavisinden sonra enjeksiyon bölgesinde bazı anatomik farklılıklar gözlenebilir. Bu durum yanlış kaslara çok yakın bir noktaya botoks toksini enjekte edilmesinden kaynaklanır. Bu gibi durumlarda geçici süre ile konuşma, yeme veya içme güçlükleri gözlenebilir. Ancak profesyonel bir klinikte, uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen botoks uygulamalarında bu gibi riskler söz konusu değildir. Buna karşın en profesyonel uygulamada bile minik kızarıklıklar ve morarmalar gözlenebilir. Tüm bu yan etkiler geçicidir. Herhangi bir kalıcı yan etkisi söz konusu değildir.
Masseter Botoks Hamilelik Döneminde Yapılır Mı?
Hayır. Hamilelik sürecinde insan bedeninin yaşadığı hormonal dönüşümler ve hassasiyetten ötürü anne ve bebek sağlığı için botoks uygulaması bu süreçte önerilmez. Aynı şekilde emzirme dönemindeki kadınlara da botoks uygulaması yapılmaz.
Masseter Botoksu Uygulaması Öncesinde Ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
- Botoks enjeksiyonu cilt yüzeyinden gerçekleştirildiği için tedavinin uygulanacağı gün makyaj yapmamanızda fayda vardır.
- Tedaviye geldiğiniz sırada aç veya tok olmanızın bir önemi yoktur. Aynı şekilde doktorunuzu bilgilendirdiğiniz sürece kullandığınız ilaçları da kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Özellikle düzenli olarak antibiyotik alıyorsanız bu durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
- Tedavi günü etken maddeli ilaçlardan ve alkollü içeceklerden uzak durmanızda fayda vardır. Hatta enjeksiyondan bir gün önce alkollü içecek tüketmeyi bırakmanız beklenir.
- Botoks enjeksiyonu herhangi bir kanama, iz veya şişliğe yol açmaz. Yani tedaviden hemen sonra gündelik yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
- Tedaviden sonraki ilk 24 saat süresince enjeksiyon bölgesini ovalamaktan, üzerine yatmaktan sert hareketlerden ve baskı uygulamaktan kaçınmanız gerekir.
- Botoks toksini soğuk zincirle kullanılan bir maddedir. Yani sıcakta botoks solüsyonunun yapısı bozulmaya uğrar. Yani enjeksiyondan sonra kişinin hamam, sauna ve benzeri sıcak, buharlı ortamlardan kaçınması beklenir.
- Botoks enjeksiyonundan sonraki sekiz saatlik sürecinde cildinizi güneş ışınlarına maruz kalmaktan korumalısınız. Sonraki bir iki haftalık süreçte de yoğun şekilde güneşe maruz kalmaktan sakınmalısınız.
- Tedavi sonrası ilk 3-4 saat yatmamanızda, dik durmanızda fayda vardır.
- İlk gün havuza girmekten, ağır iş ve egzersizlerden sakınmalı, birkaç gün alkol almamalısınız.
- Tedavi günü dış almayın.
- İki hafta boyunca yüzünüze masaj yapmaktan, cildinize baskı uygulamaktan kaçının.
Masseter Botoks ve Temporal Kas Botoksu Birlikte Mi Uygulanmalı
Bruksizm tedavisinde masseter botokstan maksimum fayda sağlamak için temporal kas botoksu ile birlikte uygulanmalıdır. Pek çok insan sürekli sık aralıklarla botoks yaptırarak tedavi etkinliğini arttırmaya çalışır. Ancak bu büyük bir hatadır. Zira sürekli ve sık aralıklarla uygulandığında, kaslar botoks toksinine karşı direnç geliştirebilir. Botoks tedavisini geçici bir önlem olarak düşünmekte ve altı ayda bir tekrarlamakta fayda vardır. Botoksun yanı sıra bruksizme neden olan stres unsurları da azaltılmalı ve gerektiğinde kişiselleştirilmiş gece plağı kullanılmalıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.