Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Ağız Kokusu kişinin hem kendisi hem de çevresi için son derece rahatsız edici bir durumdur. Ağızda rahatsız edici koku oluşmasının nedeni çoğunlukla kişinin ağız hijyenini yeterince sağlayamamasından kaynaklanır. Ancak ağız hijyeninin sağlanmasına karşın yine de rahatsız edici kokular oluşuyorsa bu başka hastalıklarla bağlantılı olabilir. Adana’da ağız kokusunun tedavisinde Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği en başarılı diş klinikleri arasında yer almaktadır.

Akşam yenilen ve içilen gıdaların dişlerin arasında kalması ve dilde birikmesi sonucu sabahları oluşan ağız kokusu normal kabul edilmektedir ve kalıcı değildir. Dişlerin fırçalanması ve ağız bakımının gerçekleştirilmesi sonucu yok olur.

Ağız hijyeni sağlanmasına rağmen diş ve diş etlerindeki rahatsızlıklara bağlı olarak da ağız kokusu gelişebilir.

Kimi zaman ise mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı olarak ağız dışı etkenlerden ötürü ağız kokusu meydana gelir. Burada esas olan kokuyu gidermek değil buna neden olan gerçek sebebi tespit edip onu gidermektir.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusu hem diş sağlığına dair alışkanlıklardan hem de farklı sağlık problemlerinden dolayı oluşabilmekle, yenilen yiyecek türlerine ve sağlıksız yaşam alışkanlıklarına göre farklı seviyelerde karşımıza çıkmaktadır.

Günlük olarak dişlerin fırçalanması, gargara ve diş ipi kullanılması ağız hijyeni açısından son derece önem taşır. Fırçalanmayan, gargara ve diş eti kullanılmayan dişlerde gıda artıklarının ağızda kalıp birikmesi kaçınılmazdır.

Dişlerin arasında biriken gıda artıkları, diş eti çevresinde ve dilde çeşitli bakterilerin üremesine, dolaysıyla nefeste kötü koku oluşmasına yol açar.

Takma dişlerde yer alan gıda artıkları da temizlenmedikleri taktirde kötü kokulara neden olurken antibakteriyel ağız gargaraları koku ile mücadele etmemize yardımcı olabilir.

Kalıcı ağız kokusu ve kişinin ağzında hissettiği kötü tat, diş eti hastalıklarının da bir belirtisi olabilir. Dişlerde plak birikmesi ve toksinler de diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir. Eğer diş eti rahatsızlığından kaynaklanan bir koku varsa bu durum en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Çünkü tedavi edilmeyen diş eti problemleri diş ve çene kemiğinde telafisi zor problemler yaratabilir.

Objektif Ağız Kokusu Ölçüm Metotları

  • Koku Sensörleri
  • Halimeter
  • Gaz Kromotografi Metodu

Ağız Kokusuna Yaklaşım

Ağız kokusu şikayeti ile gelen bir hastada ilk olarak gerçekten ağız kokusu olup olmadığı teşhis edilir. Eğer kişide ağız kokusu teşhisi konursa Diş Hekimi ve KBB hekiminin değerlendirmesine başvurulabilir. Eğer kokunun kaynağı ağız içerisindeyse kokuya neden olduğu düşünülen faktörler ortadan kaldırılır. Ağız içerisinde kokuya sebep olabilecek tüm faktörler ortadan kaldırılmasına rağmen halen daha koku varlığını sürdürüyorsa, ağız dışı etkenler araştırılır.

Ağız kokusu şikayeti yaşayan hasta düzenli aralıklarla kontrole çağırılarak, koku takibi yapılır.

Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Bebeklik evresinde ağız kokusu sorunu ile karşılaşmak son derece olası bir durumdur. Bu şikayetin temel nedeni tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ağız hijyeninin sağlanamaması ve dilde üreyen bakterilerdir. Bakteriler çoğaldıkça koku şikayeti de artar. Bebekte ağız kuruluğu, diş çürüğü, ağız içinde meydana gelen yaralar ve plak oluşumu da ağız kokusu şikayetlerine neden olmaktadır.

Kimi zaman yabancı cisim yutan çocuklarda ağız kokusu şikayeti görülürken kimi zaman da kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da şiddetli ağız kokusu ile karşılaşabiliriz. Böyle bir durumun varlığında aile geç kalmadan diş hekimine başvurmalıdır. Eğer kötü kokunun kaynağı ağız içinde değil de başka bir sağlık sorununda yatıyor ise ilgili hekime yönlendirilmelidir.

Çocuklarda Ağız Kokusu

Eğer çocuk, diş fırçalama alışkanlığına sahip değilse ağız hijyenini korumak imkansızdır. Bu da dişlerde plak oluşumunu kaçınılmaz hale getirir. Plaklar diş sağlığına zarar verir ve bunun  doğal bir sonucu olarak ağız kokusu şikayeti ile karşılaşılır. Çocuğun beslenme şekli de ağız kokusu için en önemli etkenlerden biridir. Böyle bir şikayet ortaya çıktığı anda geç kalınmadan bir pedodonti hekimine başvurulması gerekir.

Mideden Gelen Ağız Kokusu

Sindirim sistemimiz ve ağız sağlığımız arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Ağız kokusu şikayetlerinin altında ağız içi sorunlar kadar sindirim sistemi ile ilgili sorunlar da yatabilmektedir. Örneğin nefeste amonyak benzeri bir koku varsa bu durum böbrek hastalıklarına dair bir işaret olabilir. Reflü, GÖRH, ülser gibi rahatsızlıklar zaman zaman ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Ağız Kokusuna Neden Olan Diğer Etmenler

  • Diş Çürükleri
  • Diyabet
  • Ağız İçi Mantar Enfeksiyonları
  • Bademcik İltihabı
  • Sinüzit
  • Alkol ve Sigara Tüketimi
  • Uzun Süreli Açlık
  • Burun ve Burun Eti Rahatsızlıkları
  • Ağız Kuruluğu
  • Böbrek Rahatsızlıkları
  • Mide ve Bağırsak Sistemlerindeki Rahatsızlıklar

Ağız kokusu kendi başına bir hastalık sayılmasa da pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Fizyolojik açıdan yenilen yemeklerin sonucunda oluşan kokular normal kabul edilir. Lakin patolojik sorunlardan kaynaklı da ağız kokusu oluşabilir. Ağız kokusu;

  • Diş Çürükleri
  • Karaciğer Yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Sinüzit
  • Geniz Eti benzeri boğaz rahatsızlıkların
  • Reflü vb. mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları
  • Faranjit

gibi hastalıkların habercisi de olabilir.

Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağzı kokusunun temelinde yatan sebep yalnızca ağız hijyeninin yeterince sağlanamamış olması ise bu durum dişlerin günlük olarak temizliğinin yapılması, diş ipi ve gargara kullanılması gibi en basit yöntemler dahi işe yarayacaktır.

Florürlü diş macunu ile günce 3 defa ve en az ikişer dakika süre ile dişler fırçalanıp yemek artıkları da diş ipi kullanılarak temizlenmeli. Antibakteriyel özellikli ağız gargarası kullanmak da ihmal edilmemeli.

Sadece dişlerin ve diş etlerinin değil dilin de temizliğine özen gösterilmeli, dil üzerinde yer alan bakteriler dil temizleme fırçaları kullanılarak temizlenmelidir. Protez dişler gece vakti çıkarılmalı ve ertesi gün yeniden takılmadan önce tamamen temizlenmelidir.

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmiyor olmak da ağız kokusuna sebep olması muhtemel faktörler arasındadır. Su içmek, sıvı tüketmek, ağız sıvılarının üretimini tetikler ve ağız içindeki bakterilerin temizlenmesini kolaylaştırır. Bununla birlikte kişi sigara kullanıyorsa buna son vererek de ağız kokusundan büyük ölçüde kurtulabilir.

Eğer ağız ve diş sağlığı bakımını yapmasına rağmen kişinin ağız kokusu giderilemiyorsa, altta yatan diğer nedenler tespit edilmelidir. Ağız kokusunun kaynağı dişlerde oluşan çürükler ya da diş etlerinde meydana gelen enfeksiyonlar ise diş hekimi bunu kolaylıkla tedavi edebilir. Bunun dışında diş taşları da ağız kokusuna neden olan faktörler arasındadır ve yıl içerisinde bir defa temizletilmesi gerekir.

Adana Ağız Kokusu Tedavisi Fiyatları

Adana ağız kokusu tedavisi fiyatları diş kliniğinin hizmet verdiği ilçeye, bölgeye, semte, tedaviyi yapacak diş hekiminin tecrübesine, yapılacak tedavinin ve operasyonun niteliğine, ağız kokusu tedavisinde kullanılacak malzemelerin kalitesine ve oranına göre değişir.

Siz de Adana’da ağız kokusundan şikâyetçiyseniz bir an önce Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile tanışın. Yeniden parlak, sağlıklı gülüşlere ve ferah bir nefese sahip olmak için Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği her zaman yanınızda.


Tedavi Alanları Sayfasına Dön
Sanal Doktor Görüşü