Diş Eti Tedavisi

Diş eti hastalıkları, bakterilerin diş etlerini enfekte etmesinin sonucunda ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır. Enfeksiyon, hastanın diş etlerinde iltihaplanma ve tahriş gibi durumlara yol açar. Birçok yetişkin insan yaşantılarının bir döneminde diş eti hastalıkları yaşamaktadır. Diş eti hastalıklarının erken aşamada tespit edilmesi ameliyatsız şekilde tedavi edilmesini mümkün kılar. Ancak hastalığın ilerlediği vakalarda cerrahi tedavi seçenekleri gündeme gelir. Tedavi başarısı için erken aşamada teşhisin önemi büyüktür. Bu yüzden diş eti hastalıklarının belirtilerini tanımak ve bu belirtilerle karşılaşıldığı anda diş hekimine başvurmak gerekir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, diş eti hastalıkları ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Yazı İçeriği

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının ilk aşaması diş eti iltihabıdır ve gingivitis olarak adlandırılır.En basit ve çok kolayca kontrol altına alınbilen aşamadır. Bu diş eti iltihabı zamanında tedavi edilmezse iltihap ilerleyerek çene kemiği ve dişlerin birbirlerine sabitlenmesini sağlayan periodontal bağları da etkisi altına alır. Bu seviyeye gelen diş eti iltihaplarına periodontitis ismi verilmektedir. Periodontitis ciddi boyutta bir rahatsızlıktır ve geç kalınmadan tedavi altına alınmalıdır. Diş eti hastalıklarının erken aşamada tespit edilmesi bazen zor olabilmektedir. Bu yüzden belirtileri yakından tanımak gerekir.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Erken dönem belirtiler arasında diş etlerinde meydana gelen kızarıklık, hassasiyet ve şişlik yer alır. Dişler fırçalandıktan sonra ya da diş ipi kullanımının ardından diş etlerinde kanamalar meydana gelebilir.  Erken aşamadaki en kolay belirti diş eti kanamasıdır. Diş eti hastalıklarının belirtilerini sıralamamız gerekirse:

Kırmızı Renk Almış ve Şişmiş Diş Etleri

Bu belirti, diş eti hastalıklarının gözlenen ilk işaretidir. Diş eti hastalıkları genellikle diş eti çizgisi boyunca meydana gelen iltihaplanmalar ile başlangıç gösterir. Sağlıklı diş etlerinin doğal rengi açık pembedir. Diş etlerinizin anormal biçimde kızardığını fark ederseniz diş hekimine başvurmanızda fayda vardır.

Kötü Ağız Kokusu

Normal koşullarda bile insan ağzında çok sayıda bakteri yaşar. Bu bakteriler diş yüzeyimizde biriken plaklardan beslenirler. Eğer ağız hijyeni ihmal edilir ve bu plaklar temizlenmezse ağızdaki bakteriler, üremek için zemin bulmuş olurlar ve hızla çoğalırlar. Bakteriler, diş etlerini ve dişleri tahriş eder. Neticesinde de ağızda kötü bir koku ortaya çıkar. Ağız kokusu çoğu zaman bir diş eti hastalığına işaret eder.

Küçülen Diş Etleri

Dişlerinizin eskiye kıyasla daha uzun görünmesi, diş etlerinizin çekilmeye başladığını gösterir.

Diş Hassasiyeti

Diş eti hastalıkları sıcak ve soğuğa karşı dişlerinizin hassasiyetini arttırmaktadır. Bu durum da diş eti hastalıklarının işaretçisi olabilir.

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın hangi aşamada olduğu, önceki tedavilerin ne derece etkili olduğu ve hastanın genel sağlık durumu diş eti tedavisini şekillendirmektedir. Tedaviler genel olarak cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak iki ana başlık altında incelenirler. Cerrahi prosedür içermeyen tedaviler şunlardır:

Profesyonel Diş Temizliği

Diş ve diş eti yüzeyinde biriken plak ve tartarlar temizlenmediği takdirde diş eti hastalıklarına neden olurlar. Profesyonel diş temizliği ile bu plak ve tartarlardan kurtulmak mümkündür. Profesyonel diş temizliği sanılanın aksine basit bir uygulamadır. Özellikle ağız yapısı diş eti hastalıklarına meyilli kişiler yılda en az iki defa profesyonel diş temizliği yaptırmalıdır. Bu sayede diş eti hastalıkları önlenebilmektedir.

Diş Ölçeklemesi ve Kök Planlaması

Diş hekimi diş etlerinin altında diş taşı biriktiğini tespit ederse kök planlaması ve ölçeklendirme uygulamasına başvurur. Lokal anestezi etkisi altında gerçekleştirilen bu tedavide, diş eti çizgisinin üzerindeki plak ve tartarlar temizlenir. Sonrasında diş kökünde yer alan pürüzlü noktalar pürüzsüzleştirilir. Bu durum bakterilerin diş etlerine yapışmasını ve bu bölgede üremesini zor hale getirir. 

Diş eti tedavileri kimi zaman cerrahi müdahaleyi gerektirmektedir. Cerrahi diş eti tedavileri de şu şekildedir:

Cep Küçültme Ameliyatı

Cep küçültme ameliyatında diş etleri geriye doğru kaldırılır ve altında biriken diş taşları temizlenir. Diş etinin çekilmesinden kaynaklanan ve diş taşı ile dolan cepler tamamen temizlenir. Kimi vakalarda diş kemiğinin düzeltilmesi gerekebilmektedir. Bu tedaviye kök planlaması adı verilir. Tedavi sonrasında zararlı bakterilerin yaşayıp üreyebileceği alanlar sınırlandırılmış olur. Bu da diş eti hastalıklarından kaynaklanabilecek önemli sağlık sorunlarının da önüne geçilmiş olur.

Yumuşak Doku Greftleri

Yumuşak doku greftleri ile zaman içerisinde incelen diş etleri güçlendirilir. Diş etlerinin çekildiği alanlar yumuşak doku greftleri ile doldurulur.

Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu

Dişleri desteklemekle görevli olan kemik dokusunun büyümesini teşvik eden bu tedavi dişlerin etrafına bariyerler yerleştirilerek bu büyümenin kontrollü biçimde gerçekleşmesini sağlar. Diş eti cepleri derinlemesine şekilde temizlenip sterilize edildikten sonra, diş eti dokusu ile diş kökünün ucu kesilen kısmının arasına bir çeşit emilebilir bir zar yerleştirilir. Bu zar kemik dokusunun doğru biçimde büyümesini sağlar.

Unutmayın!

Ağız sağlığında doğru gitmeyen bir şeyler olduğunun en önemli ve ilk göstergesi diş eti kanamasıdır. diş etlerinde kanama varsa  hemen bir diş hekimine görünmeniz gerekir.

Profesyonel temizlik için lütfen GBT(Guıded Bıofılm Therapy) yapan bir klinik tercih edin. bu işlem, son teknoloji ürünü ekipmanlarla gerçekleştirilen en etkili profesyonel temizlik yöntemidir. 

Sanal Doktor Görüşü