Anasayfa Medya Blog Diş Eti Hastalıkları Vücuda Nasıl Zarar Verir?

Diş Eti Hastalıkları Vücuda Nasıl Zarar Verir?

Diş Eti Hastalıkları Vücuda Nasıl Zarar Verir?

Diş ağrısı diyerek küçümsenen semptomlar, vücudumuzun genel sağlık durumu hakkında çok ciddi sinyaller veriyor olabilir. Özellikle diş eti hastalıkları, vücudun farklı bölgelerindeki önemli sağlık sorunları ile ilişkilendirilmektedir. Dişlerimizde biriken iltihaplı bakteriyel plaklar ve diş eti kanamaları sadece ağız ve diş sağlığımızı değil tüm vücudumuzu tehdit ediyor olabilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, diş eti hastalıklarının vücudumuza nasıl zarar verdiğini sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

  • Sistemik Hastalıklar Diş Etlerini Etkiler
  • Diş Eti Hastalıkları Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler?
  • Diş Eti Hastalıkları ve Diyabet İlişkisi
  • Diş Eti Hastalıkları Erken Doğuma Yol Açabilir Mi?

Sistemik Hastalıklar Diş Etlerini Etkiler

Diyabet ve inme gibi ciddi rahatsızlıklarda dahil pek çok hastalığın risk değerini arttıran diş eti hastalıkları kalp krizi ile dahi ilişkili olabilmektedir.

Sistemik hastalıklar ve bozukluklar diş eti hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Diyabet hastalığı bu durumun en belirgin örnekleri arasındadır. Kimi bilimsel kaynaklar diş eti hastalığını, diyabetin bir sonucu olarak değerlendirir. Kan hastalıkları ve benzeri sistemsel bozukluklar diş etlerinde iltihap oluşma riskini arttırır. Sık sık diş hekimi kontrolüne giderek diş eti hastalıklarına ve dolayısıyla sistemik hastalıklara karşı tetikte olabilirsiniz.

Diş Eti Hastalıkları Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler?

Uzun yıllardır tıp dünyasında diş eti hastalıkları yaşayan kişilerin kalp krizi ve kalp sağlığı açısından da risk altında olduğu düşünülmektedir. Elbette bu kalp hastalarının tamamında diş eti hastalığının da görüleceği anlamına gelmez. Tıpkı diş eti hastalarının tamamının kalp hastası olamayacağı gibi… Tıbbi çalışmalar, henüz kalp hastalığı ve diş eti hastalığı arasındaki ilişkiyi ve korelasyonun nasıl olduğu açığa çıkartabilmiş değildir. Ancak yine de diş eti hastalığı yaşayan kişilerin kalp sağlığına da dikkat etmesi önemle tavsiye edilir. 

Diş Eti Hastalıkları Erken Doğuma Yol Açabilir

Hamilelik sürecinde artan hormon seviyeleri diş eti hastalıklarına dair riski arttırır. Ağız hijyeni yeterince sağlanamadığında diş eti iltihabı hamile bireylerde çok daha şiddetli şekilde seyreder. Yapılan istatistik çalışmaları, hamilelikte diş eti hastalığı görülme olasılığının yüzde 50 ile yüzde 100 arasında olduğunu göstermektedir. Diş eti iltihapları ilerlediğinde ve tedavide geç kalındığında anne adaylarında düşük yapma veya erken doğum gibi tehlikeler ortaya çıkar.

Diş Eti Hastalıkları ve Diyabet İlişkisi

İnsülin hormonu, tükettiğimiz besinleri enerjiye dönüştürmemizi sağlar. Diyabet, vücudun insülin hormonu üretemediğinde veya gerekenden az ürettiğinde meydana gelir. Yapılan çalışmalar, diş eti hastalıkları ile diyabetin ilişkili olduğunu öne sürer. Diş eti iltihabı, diyabet hastalarında daha sık gözlenen bir durumdur. Diyabet hastalığı ile mücadele halindeyseniz, diş etlerinizdeki bakterileri azaltmak için sık sık diş hekimi kontrollerine gitmeniz tavsiye edilir. Diş taşı temizliği, kök düzeltmeleri ve diş hekiminizin tavsiye edeceği diş bakımları ile periodontal hastalıklara önlem alabilirsiniz. Diyabet hastalarının muhakkak antibakteriyel özellikli diş macunu ve diş ipi kullanarak ağız hijyenlerine özen göstermeleri gerekir.

Diş eti hastalıklarınız veya bu konuda endişeleriniz varsa geç kalmadan Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’u ziyaret edebilir ve yeniden ağız ve diş sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü