Anasayfa Medya Blog Fazla Kahve ve Çay İçmek Dişlere Nasıl Etki Eder?

Fazla Kahve ve Çay İçmek Dişlere Nasıl Etki Eder?

Fazla Kahve ve Çay İçmek Dişlere Nasıl Etki Eder?

Günlük hayatta kahve ve çay tüketmek çoğu insanın en büyük keyfi. Ancak bu keyifli alışkanlık dişlerimiz üzerinde önemli etkilere neden oluyor. Hem kahve hem de çay, dişler açısından boyayıcı maddelerdir. Sıkça tüketildiği taktirde kahve ve çay, dişlerde renklenmelere, lekelenmelere yol açar. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, fazla kahve ve çay tüketmenin dişler üzerindeki etkisini sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

  • Renk Değişiklikleri
  • Diş Minesine Verdikleri Zararlar
  • Diş Çürümesi Riskini Arttırır
  • Ağız Kuruluğu
  • Ağız Kokusu
  • Çay ve Kahvenin Dişlerimizi Olumsuz Etkilemesini Nasıl Önleriz?

1 – Renk Değişiklikleri

Çay ve kahve gibi içecekler, dişlerimizin doğal beyaz rengini olumsuz etkilerler. İçeriğinde bulunan tanen adlı bileşenler renk bileşiklerinin diş yüzeyine yapışmasına yol açar. Bu bileşikler diş yüzeyine yapıştığında arkalarında sarı renk bırakırlar. Sarı ve kahverengi renk değişikliklerinin sonucunda dişlerimiz lekeli bir görünüme bürünür. Estetik açıdan olumsuz sonuçlar doğurur. Yaşam kalitemizi ve öz güvenimiz kötü yönde etkiler.

2 – Diş Minesine Verdikleri Zararlar

Çay ve kahveyi şekerli tüketmeyi seven kişilerin diş mineleri zarar görme eğilimindedir. Diş minesi gözenekli bir yapıda olduğu için asidik içecekler diş minelerini kolaylıkla aşındırır ve inceltir. Bu da dişlerimizin çok daha hassaslaşmasına neden olur. Soğuk-sıcak içecek ve yiyecekler tüketirken hissedilen hassasiyet, diş minesinin zarar gördüğünün işaretçisidir.

3 – Diş Çürümesi Riskini Arttırır

Şekerli çay ve şekerli kahve dişlerimizin çürüme riskini arttıran iki önemli faktördür. Diş yüzeyine yapışan şeker, bakterilerin beslenmesini ve gelişmesini sağlar. Ağızda asit salgılayan bakterilerin aktif hale gelmesi diş çürümesine ve diş eti enfeksiyonlarına neden olmaktadır.

4 – Ağız Kuruluğu

Kafein ağız kurluğuna neden olur. Bunun sonucunda tükürük akışımız azalır. Tükürük salgısı, dişlerin temizlenmesine yardım eden doğal bir koruyucu niteliğindedir. Bu durum da diş çürüğü ve diğer ağız sağlığı sorunlarını beraberinde getirebilir.

5 – Ağız Kokusu

Ağızdaki tükürük akışının azalması ve ağız kurluğu bakterilerin hızlı biçimde çoğalmasına yol açar. Bu bakteriler çoğaldıkça rahatsız edici bir ağız kokusu meydana gelir.

Çay ve Kahvenin Dişlerimizi Olumsuz Etkilemesini Nasıl Önleriz?

Çok miktarda çay ve kahve tüketmek tüm bu olumsuz etkilere neden olabilir. Bunu önlemek için alabileceğimiz bazı önlemler vardır. Çay ve kahve içtikten sonra ağız bakım suyu kullanmak faydalıdır. Çay-kahve içtikten en geç yarım saat sonra dişlerimizi fırçalamak bu olumsuzlukların önüne geçmemizi sağlar.

Çay ve kahve gibi içecekleri mümkün olduğunca şekersiz tüketmeliyiz. Kahveye eşlikçi olarak lokum ve çikolata benzeri şekerli yiyecekler tüketmekten kaçınmalıyız. Bunun yerine lifli meyveleri tercih edebiliriz.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgiler almaya devam etmek için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’un blog sayfasını takip edebilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü