Anasayfa Medya Blog Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Dişlerde ve çene eklemlerindeki yanlış konumlanmaların tespiti ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalı ortodonti özellikle dişlerdeki çapraşıklıkları yanlış hizalanmaları gidermek için uygulanır. Hem işlevsel hem de estetik açıdan büyük önem taşıyan ortodontik tedavi genellikle çocukluk ve gençlik döneminde uygulanır. Ancak herhangi bir sebepten dolayı çocukluk ve gençlik döneminde ortodontik tedavi yaptıramayan kişiler yetişkinlik döneminde ortodontik tedaviyi ihmal etmemelidirler. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, yetişkinlerde ortodontik tedavi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

  • Ortodontik Tedaviye Kaç Yaşında Başlanmalı?
  • Yetişkinlerde Gözlemlenen Ortodontik Bozukluklar Nelerdir?
  • Yetişkinlerde Kullanılan Özel Braket Sistemleri Var Mı?
  • Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
  • Çocuk ve Yetişkinin Ortodontik Tedavisinde Fark Var Mıdır?

Ortodontik Tedaviye Kaç Yaşında Başlanmalı?

Erken yaşlarda ortodontik tedaviye başlamak, çene ve dişlerdeki soruna erkenden müdahale etme ve erken yol alma anlamına gelir. Ancak “yetişkinlikte ortodontik tedavi uygulanmaz” algısı tümüyle yanlıştır. Her sağlık sorununda olduğu gibi ortodontik sorunlarda da tedaviye erken başlamak önemlidir. Ancak yetişkinlik döneminde de ortodontik tedavi uygulanabilir.

Yetişkinlerde Gözlemlenen Ortodontik Bozukluklar Nelerdir?

Yetişkin bireylerde en yaygın görülen ortodontik sorunlar: seyreklik, diş sıkmadan kaynaklı aşınmalar, diş eti sorunları, kapanış bozuklukları, çapraşıklıklar, alt ve üst çenenin konumunda meydana gelen bozukluklardır. Bu sorunlara her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.

Ortodontik tedaviler yalnızca estetik kaygılarla uygulanan işlemler değildir. Ortodontik tedaviler, ileride yaşanması muhtemel çene eklemi problemlerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi açısından önem arz eder. Bununla birlikte konuşma ve çiğneme bozukluklarının düzeltilmesi de ortodontik tedavi ile mümkündür.

Tedavi sırasında dişler, harekete direnç gösterirler. Bu da hastanın ağrı ve sızı hissetmesine yol açar. Yanaklarda tahriş yaşanabilir. Ancak ikinci haftadan itibaren tüm bu sorunlar ortadan kalkacaktır.

Çocuk ve Yetişkinin Ortodontik Tedavisinde Fark Var Mıdır?

Normal şartlar altında yetişkinler ve çocuklara uygulanan ortodontik tedavi prosedüründe bir farklılık bulunmaz. Fakat diş eti ve çene kemiğinin sağılığının bozulması, dişleri destekleyen dokuların iyileşme hızının ilerleyen yaşla birlikte azalması yetişkinler için ortodontik tedaviyi zorlaştırmaktadır.

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Hastanın sorunlarına göre işlevsel, sabit veya hareketli apareyler kullanılır. İleri düzeyde olmayan, basit ortodontik problemlerde hareketli apareyler tercih edilmektedir. Her insanın sorunları ve ihtiyaçları farklı olduğu için tedavi de kişiye özel olarak planlanacaktır.

Yetişkinlerde Kullanılan Özel Braket Sistemleri Var Mı?

Geleneksel braketlerin kullanıldığı tedavilerde diş yüzeyine yapıştırılan braketler, sürtünme kuvveti ortaya çıkartır. Bu sürtünme, hastanın dişlerini hareket ettirmesini zorlaştırır. Ortodontik tedavi esnasında sürtünme kuvvetini azaltmak için kapaklı braket sitemleri tercih edilir. Bu braketler ince ve esnek tellerle kullanılır. Bu sayede dokulara zarar vermeden dişlerdeki ve diş etlerindeki deformasyonu gidermek mümkündür. Bu braketler tedavi süresini altı aya kadar kısaltabilmektedir. Bununla birlikte diş kliniği koltuğunda geçirilen süreyi de azaltmaktadır. Çok sayıda avantaj sağlayan bu braketler, yetişkinlerde ortodontik tedaviyi kolaylaştıran önemli bir araçtır.

Sizler de dişlerinizdeki ortodontik sorunlardan kurtulmak için Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum ile iletişime geçebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü