Anasayfa Medya Blog Diş Sıkma (Bruksizm)’in Nedeni Bilgisayar Başında Uzun Süre Çalışmak

Diş Sıkma (Bruksizm)’in Nedeni Bilgisayar Başında Uzun Süre Çalışmak

Diş Sıkma (Bruksizm)’in Nedeni Bilgisayar Başında Uzun Süre Çalışmak

Ülkemizde diş sıkma veya bir başka deyişle bruksizmin görülme sıklığı yüzde 70 – 80 civarlarında. Özellikle günlük hayattaki stres düzeyinin artması Bruksizm şikayeti ile diş hekimlerine başvuran insanların sayısını da tetikliyor. Ağır çalışma koşulları ile birlikte bilgisayar başında uzun süreler boyunca çalışmak da bruksizme yol açabiliyor. Zira bilgisayar başında uzun süre çalışmak insanların vücut postürlerini kaybetmelerine neden oluyor. Aşırı yorgunluk ve psikolojik stres de diş sıkma şikayetinin en önemli nedenleri arasında. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, diş sıkma (Bruksizm) ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı. 

Tanımlamamız gerekirse bruksizm dişlerin istenmeden sıkılması ve gıcırdatılmasıdır. Bu rahatsızlık dişlerin aşınmasına ve diş kayıplarına neden olabilen önemli bir sağlık sorunudur.

Çene Ağrılarına Dikkat

Diş sıkma rahatsızlığının en önemli belirtilerinin başında çene kaslarında hissedilen ağrı, yorgunluk, katılık, aşırı kasılma bruksizmin işaretçisidir. Zamanla çene ekleminde aşınmalar yaşanır, hassasiyet gelişir ve eklemler deforme olur. Kulak önünde hissedilen ses de diş sıkma rahatsızlığınız olduğunu gösterebilir.

Hasta Sayısı Çok Fazla

Ülkemizde yüzde 70-80 seviyelerine ulaşan diş sıkma rahatsızlığı endişe verici boyutlarda. Her geçen gün diş kliniklerine ve diş hekimlerine bu şikayetle başvuran hastaların sayısı artmakta. Modern kent hayatı ve iş yaşantısının dayattığı ağır çalışma koşulları, yorgunluk, stres ve postür kaybı, diş sıkma rahatsızlığına neden olabiliyor.

Uyku Sırasında Bruksizm Görülebilir

Diş sıkma davranışı günün herhangi bir saatinde yaşanabilir. Ancak genellikle uyku sırasında ortaya çıkar. Bu yüzden hastaların önemli bir bölümü bu rahatsızlığın farkına bile varmaz. Bu özelliğinden ötürü diş sıkma bir çeşit uyku bozukluğu olarak değerlendirilmektedir. Bu şikayetlerle başvuran hastalarda teşhis, çene cerrahları, ortodonti uzmanları, protetik diş tedavisi uzmanları ve fizik tedavi uzmanları tarafından konulabilir.

Diş Eti İltihabına Neden Olabilir

Diş sıkma rahatsızlığı, uzun vadede ağız bölgesine ciddi hasarlar verir. Diş minesinde çatlaklar meydana gelir, mine kırıkları, diş hassasiyeti, diş eti kanamaları, diş eti iltihabı ve hatta diş kayıpları yaşanabilir. Hatta uzun süreçte diş eti çekilmesi ve kemik erimesi gibi sorunları beraberinde getirebilir. Müdahale edilmeyen bruksizm vakalarında hastalar geniş restorasyonlara gereksinim duyarken aynı zamanda yaşam kaliteleri de bir hayli azalır.

Dişlerde Kalıcı Aşınmalar Yaşanabilir

Tedavi edilmediği taktirde bruksizm rahtsızlığı başka önemli sağlık sorunlarına da yol açar. Bu yüzden muhakkak tedavi altına alınması gerekir. Kalıcı biçimde çene eklemi deformasyonlarına, çene ve yüz ağrılarına, diş aşınmalarına ve kayıplarına yol açabilir. Diş sıkma rahatsızlığının tedavisinde birden fazla uzmanın birlikte çalışması ve multidisipliner bir yaklaşımla hareket etmeleri gerekir.  

Fiziksel Egzersizler Uygulanabilir

Diş sıkma rahatsızlığının tedavisinde dişleri koruma amaçlı apareyler ve ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra fizik tedavi egzersizleri de tedavide önemli rol oynar. Sonraki aşamada ise minimal invaziv yöntemler gündeme gelir. Eklemlere ya da kas içine botoks uygulanması, kuru iğneleme, lokal anestezi gibi enjeksiyonlar uygulanır. Son olarak nöropatik ağrı tedavileri ve eklem cerrahisi gibi seçenekler değerlendirilir. Siz de diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşıyorsanız geç kalmadan tedavi için harekete geçmelisiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları
Sanal Doktor Görüşü